Nieuws

Laatste shuttlevlucht harde klap voor Florida

Geplaatst op 06-07-2011 om 16u06 door Bert Carrein - 3215 keer gelezen
Nieuws

Meer over deze allerlaatste missie | Bekijk live.

Met de lancering van de 135e en laatste bemande spaceshuttle vrijdag op Kennedy Space Center volgt een klap voor de lokale bevolking. Het einde van de lanceringen kost duizenden mensen hun baan en het lokale toerisme honderden miljoenen dollars.

Lynda Weatherman, baas van de Economic Development Commission of Florida's Space Coast, schat dat er zo'n 8.000 direct en indirect aan NASA verbonden banen verloren gaan. Nu richt Weatherman zich op het aantrekken van andere ruimtevaartbedrijven die kunnen werken aan bijvoorbeeld onbemande raketten.

De lanceringen brengen ook veel in het laatje via toerisme. Een gewone bemande ruimtevlucht trok gemiddeld 250.000 mensen naar de streek rond Cape Canaveral, ook wel de Space Coast genoemd. Voor de laatste lancering wordt op 500.000 tot 750.000 bezoekers gerekend die 15 à 20 miljoen dollar spenderen (10 à 14 miljoen euro). Bonnie King van het SpaceCoast Office of Tourism schat het jaarlijkse verlies op 120 à 125 miljoen dollar (70 à 85 miljoen euro). Haar bureau promoot toerisme in Brevard County, de gemeente waarbinnen Cape Canaveral valt. King en collega's promoten nu onbemande vluchten, maar de vraag blijft of dat het gat zal opvangen.

Een trekpleister voor de regio kan de Space Shuttle Atlantis worden, die na de laatste vlucht op Kennedy Space Center wordt gestald. Dan moeten de toeristen wel weten dat het museum nog open is. "Veel mensen denken dat het na de laatste lancering dichtgaat'', zegt King. Het museum brengt per volwassen toegangskaartje 43 dollar (30 euro), exclusief belasting, in het laatje. Jaarlijks komen er 1,5 miljoen mensen.

Meer over deze allerlaatste missie | Bekijk live.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Volg lancering laatste ruimtereis Endeavour live op desterren.net! (updates)
Lees ook: Lancering Discovery uitgesteld
Lees ook: Space shuttle mogelijk tot 2014 actief
Lees ook: Opvolger van spaceshuttle ten vroegste in 2014
Lees ook: Nieuwe datum lancering Atlantis
Lees ook: NASA perplex over brokstuk dat Endeavour raakte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.