Nieuws

Waterstofperoxide ontdekt in de ruimte

Geplaatst op 06-07-2011 om 18u37 door Bert Carrein - 2163 keer gelezen
Nieuws

Voor het eerst zijn in de interstellaire ruimte moleculen van waterstofperoxide gevonden. Deze ontdekking geeft meer inzicht in het chemische verband tussen twee moleculen die cruciaal zijn voor het ontstaan van leven: water en zuurstof.

Op aarde speelt waterstofperoxide een sleutelrol bij de chemische interactie tussen water en ozon in de atmosfeer, en staat de stof bekend als ontsmettings- en haarbleekmiddel. Nu is hij met de Europese APEX-telescoop in Chili dan ook in de ruimte ontdekt.

De waterstofperoxide is waargenomen in de omgeving van de ongeveer 400 lichtjaar verre ster Rho Ophiuchi. In dat gebied bevinden zich zeer koude (ca. -250 graden Celsius), dichte wolken van gas en stof waarin nieuwe sterren worden geboren.

De wolken bestaan grotendeels uit waterstof, maar bevatten ook sporen van andere chemische stoffen, die interessant zijn voor astronomen die op kosmische moleculen jagen. Telescopen zoals APEX, die straling in het millimeter- en submillimetergebied opvangen, zijn ideaal voor het opsporen van deze moleculen.

Vermoed wordt dat waterstofperoxide in de ruimte ontstaat aan de oppervlakken van kosmische stofdeeltjes - zeer fijne deeltjes, vergelijkbaar met zand en roet - waar waterstof- en zuurstofmoleculen bijeenkomen.

De reactie van waterstofperoxide met nog meer waterstof is een van de manieren om water te produceren. De detectie van waterstofperoxide kan astronomen dus helpen begrijpen hoe het water in het heelal is ontstaan.

Bron: http://www.nu.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Grafietnaalden in de ruimte?
Lees ook: Astronomenteam kijkt verder dan ooit terug in de tijd
Lees ook: Fenomenen zoals Aarde-Maan zijn zeldzaam
Lees ook: Lichtsnelheid is misschien overschreden
Lees ook: Het kosmische skelet van het heelal bestaat al veel langer
Lees ook: Spitzer ontrafeld stervormingsgebied in M17

Bekijk alle berichten uit deze categorie.