Nieuws

Bekijk vandaag de allerlaatste Atlantis-lancering live!

Geplaatst op 08-07-2011 om 11u01 door Bert Carrein - 7748 keer gelezen
Nieuws

Als alles meezit, schiet vandaag omstreeks 17.26 uur de Amerikaanse spaceshuttle Atlantis voor een laatste keer naar de ruimte. De lancering zal je live kunnen bekijken op desterren.net. De shuttle brengt vier bemanningsleden naar het Internationaal Ruimtestation ISS, voor een twaalfdaagse missie.

Wanneer de Atlantis op 20 juli opnieuw landt in Florida, betekent dit meteen het einde van een tijdperk. Gedurende 30 jaar domineerden de shuttles van de NASA de ruimte. Hun geschiedenis kent droeve dieptepunten, maar ook onvergetelijke hoogtepunten.

Start en landing

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

LIFTOFF De hoofdmotoren ontsteken al 6,6 minuten voor het opstijgen. De lancering gebeurt pas wanneer twee immense raketten ontbranden die de shuttle begeleiden. Binnen de minuut bereikt hij 10.600 meter hoogte.

SRB-SCHEIDING 2 minuten na vertrek worden die raketten losgegooid, op 45.000 meter hoogte. Ze vallen met een parachute terug op Aarde.

TANKSCHEIDING 8,5 minuten na opstijgen worden de hoofdmotoren uitgeschakeld en werpt de shuttle haar externe tank af. Die leverde bij de lancering en klim brandstof aan de hoofdmotoren.

IN EEN BAAN 10,5 minuten na opstijgen brengen motoren de shuttle in de juiste baan.

LAATSTE DUWTJE Drie kwartier na vertrek brengen motoren de shuttle op 321.868 à 402.336 meter, waar de missie écht van start gaat.

TERUGKEER Na de missie draait de shuttle 180 graden en start de terugkeer.

ATMOSFEER De shuttle komt de atmosfeer weer binnen met een snelheid van 27.358 km/u of bijna 14 keer de topsnelheid van een F16. Wrijving veroorzaakt temperaturen tot 1.648 graden. Een kritiek moment.

LANDING In de atmosfeer gedraagt de shuttle zich als een vliegtuig en maakt hij een paar vertragingsmanoeuvres bij het dalen. De hoek van de afdaling is 20°, of 7 keer steiler dan bij een gewone Boeing.

Grote successen én mislukkingen

12 april 1981
De eerste spaceshuttle vertrekt op het Kennedy Space Center in Florida. Twee dagen later landt Columbia alweer in Californië. Piloten John Young en Robert Crippen nemen de honneurs waar.

30 augustus 1983
Guion Bluford reist als eerste zwarte Amerikaan naar de ruimte.

28 januari 1986
73 seconden na de lancering spat de Challenger uit elkaar. Alle zeven astronauten zijn op slag dood. Al in de eerste seconden lekten hete gassen uit de rechterstuwraket, door een defecte rubberen ring.

18 oktober 1989
Atlantis brengt de sonde Galileo in de ruimte. Het tuig zal talrijke wetenschappelijke topprestaties leveren, waaronder de opnames van de grootste waargenomen explosie ooit op een planeet, toen in '94 de komeet Shoemaker-Levi 9 insloeg op Jupiter.

24 april 1990
De Hubble-telescoop wordt gelanceerd vanop de spaceshuttle Discovery.

24 maart 1992
Dirk Frimout is de eerste Belg in de ruimte. Tot 2 april cirkelt hij als een van de zeven astronauten met de spaceshuttle Atlantis 143 keer op de Aarde.

3 februari 1995
Eileen Collins is de eerste vrouwelijke astronaut die een spaceshuttle bestuurt.

29 juni 1995
Atlantis dokt voor het eerst aan bij het Russisch ruimtestation Mir.

1 februari 2003
Columbia valt uiteen tijdens de terugkeer in de atmosfeer. Alle zeven bemanningsleden zijn op slag dood. Bij de lancering had een stuk losgekomen isolatieschuim een stukje van het isolatieschild beschadigd. Toen Columbia de atmosfeer weer binnenkwam, was de shuttle niet goed genoeg beschermd tegen de hitte.

24 februari 2011
Discovery begint aan zijn laatste missie.[/b]

8 juli 2011
De laatste lancering van Atlantis en meteen ook het einde van NASA's spaceshuttle programma.

En nu? Liften en wachten

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Wanneer de 135e en laatste missie van de spaceshuttle achter de rug is, moeten de Amerikanen met de Russen op Chinezen meevliegen naar het ISS. Tegen 2016 hoopt NASA hiervoor een beroep te doen op kleine ruimteschepen van privé-bedrijven. Die besparing maakt een bom geld vrij voor grootse plannen.

Het ruimtevaartagentschap is gestart met de bouw van een nieuw, bemand verkenningsschip: het Multiple -Purpose Crew Vehicle (MPCV). Dat moet in staat zijn om de eerste astronauten naar Mars te vliegen. Volgens NASA zal het zo'n 23 ton wegen, plaats bieden aan vier mensen en de ruimte worden ingeschoten met een immense raket. In de ruimte koppelt het MPCV zich los en begint het zijn reis naar 'deep space'.

"Tegen 2025 moeten missie van 21 dagen mogelijk zijn, naar nabijgelegen asteroïden", aldus de NASA. "Enkele jaren later gaat het naar Mars, een zes maanden durende vlucht."

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spaceshuttle zonder beveiliging
Lees ook: Endeavour op weg naar huis
Lees ook: Barst vastgesteld in brandstoftank Discovery
Lees ook: Twee shuttles tegelijk vertrekkensklaar
Lees ook: Discovery veilig geland op Cape Canaveral
Lees ook: Discovery krijgt toch nog een kans

Bekijk alle berichten uit deze categorie.