Nieuws

Zwitserse school wil ruimteschroot opruimen

Geplaatst op 20-02-2012 om 12u00 door Bert Carrein - 1926 keer gelezen
Nieuws

De technische hogeschool EPFL in Lausanne (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne) wil het schroot opruimen dat buiten de dampkring in de ruimte rondzweeft. De Zwitserse school heeft daartoe CleanSpace One ontwikkeld, het eerste project voor het ophalen van ruimteafval.

Het project betreft de bouw van kleine satellieten die afval in de ruimte kunnen opsporen, het afval uit zijn baan kunnen halen en kunnen vernietigen in de atmosfeer van de aarde. Volgens Jérôme Grosse, woordvoerder van EPFL, worden twee opties bestudeerd voor deze satellieten: een "kamikaze"-model, dat het schroot vangt en zichzelf vervolgens samen met het schroot vernietigt, en een model dat het afval kan vangen en in de atmosfeer kan drijven om het op de aarde te laten neervallen.

"Het wordt tijd dat er iets gedaan wordt om de hoeveelheid schroot in de ruimte in te perken", zei de Zwitserse astronaut en professor Claude Nicollier. Volgens hem vormen de overblijfselen van satellieten en raketten die in de ruimte zwalpen, een gevaar voor de voortzetting van de ruimteactiviteiten.

CleanSpace One vertegenwoordigt een budget van 10 miljoen Zwitserse frank (8 miljoen euro).

Bron: HLN.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour komt terug naar huis
Lees ook: Benelux inwoners kunnen vanaf 2009 naar de ruimte
Lees ook: De Winne wil meer internationale samenwerking in ruimtevaart
Lees ook: Probleem met Jules Verne
Lees ook: NASA recruteert soulzangeres Mary J. Blise
Lees ook: Dimitry Mestiaen wint ruimtereis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.