Nieuws

Asteroïde-inslag maakte van Mars dode planeet

Geplaatst op 09-10-2008 om 17u16 door Bert Carrein - 4734 keer gelezen
Nieuws

Een gigantische asteroïde zou er verantwoordelijk voor zijn dat Mars geen blauwe planeet werd waar leven bestaat, zoals de aarde. Die inslag, aldus de Sunday Times, zou namelijk een zo groot gat hebben geslagen in buitenkorst, waardoor het magnetisch veld rond de Rode planeet werd beschadigd. En op aarde is het juist dit magnetische veld dat gevaarlijke straling weerkaatst en ons op die manier beschermt en laat overleven.

Mars werd, samen met de aarde en andere planeten in ons stelsel zo'n 4.5 miljard jaar geleden gevormd en wetenschappers vragen zich al lang af waarom rond die planeet geen magnetisch veld wordt aangetroffen zoals bij de aarde. Dit temeer omdat in rotsen op het zuidelijk halfrond van Mars wel sporen van intense magnetische activiteit werden aangetroffen.

Nu zegt Sabine Stanley, assistent professor fysica aan de universiteit van het Canadese Tortonto, "te beschikken over aanwijzingen dat een reusachtige inslag, heel vroeg na het ontstaan van de planeet, de gesmolten kern heeft ontregeld waardoor de omwentelingen van Mars werden gewijzigd en het magnetisch veld werd aangetast".

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA vindt 'overtuigend bewijs’ van leven op Mars
Lees ook: Europese bemanning MARS 500 in ESTEC
Lees ook: HiRISE fotografeert 'lente op Mars'
Lees ook: Rusland wil apen naar Mars sturen
Lees ook: Achtste Europese Mars Conferentie
Lees ook: Belgische Umicore opnieuw op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.