Nieuws

X-MM Newton en Chandra zien botsing van clusters

Geplaatst op 24-07-2007 om 11u02 door Bert Carrein - 1599 keer gelezen
Nieuws

De röntgentelescopen XMM-Newton en Chandra hebben een botsing van clusters van sterrenstelsels waargenomen. De ontdekking bevestigt eerdere aanwijzingen dat botsingen tussen clusters zich sneller voltrekken dan eerder werd gedacht. Als individuele sterrenstelsels elkaar ontmoeten en naar elkaar toe spiralen, laten ze lange sporen van heet gas achter. Bij botsingen tussen clusters ontbreken zulke duidelijke aanwijzingen.

In het geval van Abell 576 komt daar nog eens de complicatie bij dat de botsing zich in het verlengde van de gezichtslijn naar deze cluster voltrekt. Dat zich hier iets bijzonders afspeelt, werd pas duidelijk toen uit spectraalonderzoek bleek dat het intergalactische gas in het ene deel van Abell 576 met grotere snelheid van ons weg beweegt dan in het andere deel. Waarschijnlijk vertoont Abell 576 grote overeenkomsten met de eerder ontdekte Bullet Cluster (Kogelcluster): een botsing tussen twee clusters die we juist van opzij zien.

In beide gevallen zijn de clusters met een snelheid van meer dan 3000 kilometer per seconde op elkaar af gestormd. Deze snelheid overtreft de maximale snelheid die computermodellen van botsende clusters lieten zien. Een sluitende verklaring voor deze 'snelheidsovertreding' is er nog niet.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw indrukwekkend planetariumprogramma
Lees ook: Kouder dan het heelal
Lees ook: Ruimtetelescoop ontmaskert nieuwe cluster
Lees ook: Voor het eerst zuurstofmoleculen ontdekt in de ruimte
Lees ook: Het kosmische skelet van het heelal bestaat al veel langer
Lees ook: Botsing van clusters werpt licht op raadsel donkere materie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.