Nieuws

Lichtsnelheid is misschien overschreden

Geplaatst op 21-08-2007 om 18u48 door Bert Carrein - 8295 keer gelezen
Nieuws

De kern van Albert Einstein's relativiteitstheorie (waarvoor hij in 1921 een Nobelprijs ontving) is dat niets, maar dan ook echt helemaal niets, de snelheid van het licht kan overtreffen. Twee Duitse fysici beweren nu echter dat ze fotonen (lichtdeeltjes) sneller hebben laten reizen dan de snelheid van het licht, 299.792.458 meter per seconde. Wetenschappers hebben dat altijd voor onmogelijk gehouden. Volgens de Telegraph is het twee Duitsers, Dr. Günter Nimtz en Dr. Alfons Stahlhofen, gelukt om de snelheid van het licht te overtreffen door elektrisch geladen fotonen van het ene prisma (doorschijnend materiaal voor het breken of afbuigen van lichtstralen) naar het andere prisma te laten reizen.

Dit zou een ondermijning betekenen van alles wat we (denken te) weten over tijd. Volgens Einstein kan materie niet sneller dan het licht reizen omdat dit een oneindige hoeveelheid energie zou vergen. Nimtz en Stahlhofen, verbonden aan de Universiteit van Koblenz, hebben een fenomeen ontdekt, 'foton tunnel' genaamd, wat inhoudt dat deeltjes door een schijnbaar onbreekbare barriëre moeten reizen. De twee wetenschappers zeggen nu dat ze twee fotonen over verschillende afstanden, van een paar millimeter tot een meter, hebben laten reizen van het ene prisma naar het andere prisma. Met behulp van verschillende metingen concluderen zij dat de fotonen sneller kunnen reizen dan het licht en dat er een 'lek' zit in de revaliteitstheorie van Albert Einstein.

Toen de prisma's voor de eerste keer tegen elkaar werden neergezet bleken de meeste fotonen te weerspiegelen in de prisma's. Maar enkele fotonen leken een soort tunnel te graven door een opening die hen scheidt alsof de prisma's nog steeds samen werden vastgehouden. Hoewel deze laatste fotonen een langere afstand af hadden gelegd voor zij de prisma's bereikten werden zij tegelijkertijd opgemerkt door de detector. Dit suggereert dat de fotonen sneller reisden dan het licht. Het reizen met lichtsnelheid zou bizarre gevolgen kunnen hebben. De tijd en alles zou stil lijken te staan en je zou al ergens kunnen arriveren nog zonder van huis te zijn vertrokken.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Krachtigste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Jonge kosmos raakte een tijd lang oververhit
Lees ook: Portret van het heelal in wording
Lees ook: Grafietnaalden in de ruimte?
Lees ook: Veel gasmassa verstopt zich in het heelal
Lees ook: Gigantische botsing tussen clusters van sterrenstelsels ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.