Nieuws

Endeavour komt terug naar huis

Geplaatst op 20-08-2007 om 10u34 door Bert Carrein - 1739 keer gelezen
Nieuws

Het ruimteveer Endeavour zal morgen zijn terugreis naar de aarde inzetten. De landing wordt dinsdag verwacht. De NASA wil daarmee de orkaan Dean voor zijn, voor het geval die woensdag van invloed zou zijn op het Johnson Space Centre in Houston (Texas) waar de vluchtleiding van de shuttle en het Amerikaanse segment van het ISS is gevestigd. Zelfs indien de storm geen bedreiging zal zijn, wordt dinsdag geland.

Indien het niet mogelijk is om op het Kennedy Space Center in Florida neer te strijken (wat kan om 18.29 en 20.04 uur Belgische tijd), is er de mogelijkheid uit te wijken naar de Edwards Luchtmachtbasis in Californië of de testbasis White Sands in New Mexico. Indien de Endeavour om welke reden dan ook pas woensdag kan landen en indien Dean voor een sluiting van Houston zorgt, wordt een noodvluchtleidingscentrum in Florida ingezet. Dat is een afgeslankte versie van hetgeen er in Houston is. In het verleden is het nog gebeurd dat de NASA uit voorzorg in verband met een orkaan het Johnson Space Centre sloot.

De Russische vluchtleiding in Moskou nam twee keer de leiding over het hele ISS op zich. Zij liet in een gesprek met Belgische journalisten niet na te beklemtonen dat zij dit zo voortreffelijk heeft gedaan dat er een bedankje van de Amerikanen kwam. Het luik tussen het Amerikaanse ruimteveer Endeavour en het Internationaal Ruimtestation ISS is vanavond omstreeks 23.10 uur Belgische tijd dichtgegaan, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. Om dit te kunnen realiseren is er relatief gezien vaart gezet achter de laatste fase in het overladen van cargo van de shuttle naar het ISS, en in de afwikkeling van de laatste geslaagde ruimtewandeling.

Voor het luik dichtging was er een kleine ceremonie met dankbetuigingen over en weer van de zevenkoppige bemanning van de shuttle en de vijftiende - driekoppige - hoofdbemanning van het ISS. Er was geen bemanningsruil.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rusland stopt met ruimtetoerisme naar ISS
Lees ook: Commerciële bedrijven bevoorraden ISS
Lees ook: Ontwikkeling Ariane loopt geen vertraging op
Lees ook: Eerste Indiase astronaut in 2013
Lees ook: India wil ruimteschip kopen voor ruimtetoerisme
Lees ook: Proton raket met giftige brandstof neergestort

Bekijk alle berichten uit deze categorie.