Nieuws

Opwarming tegengaan door dumpen van ijzer

Geplaatst op 01-10-2007 om 11u33 door Bert Carrein - 2894 keer gelezen
Nieuws

Amerikaanse wetenschappers debatteren over een plan om de opwarming van de aarde tegen te gaan door miljoenen ton ijzer in de oceanen te droppen, zodat de chemische samenstelling van het zeewater verandert. Dat schrijft de Sunday Times. Die 'fertilisatie van de oceaan' vormt deze week het gespreksthema op een internationale conferentie georganiseerd door het Amerikaanse Oceanografisch Instituut. Er zal vooral worden gepraat over experimenten die onlangs werden uitgevoerd door de Amerikaanse firma Planktos, die eerder dit jaar tonnen ijzerdeeltjes liet zinken in de Stille Oceaan en daarmee zorgde voor een sterke aangroei van plankton in het water. Dat plankton, aldus de voorstanders van massale fertilisatie, zuigt CO2 op uit het water.

Wanneer het plankton afsterft en zinkt, komt de koolstofdioxide - die zo'n belangrijke rol speelt bij de klimaatverandering - diep in de zeebodem terecht. Om daar nooit meer uit te komen en dus geen schade aan te richten in de atmosfeer. Dat plankton CO2 opneemt en dat het dumpen van ijzer in het water de groei van plankton bevordert, wordt niet aangevochten. Maar zoals de komende dagen zal blijken, vormen de gevolgen van die fertilisatie een omstreden onderwerp. Sceptici onderstrepen namelijk dat de hoeveelheid CO2 die uiteindelijk in de zeebodem onschadelijk wordt gemaakt sterk uiteenloopt, zodat deze aanpak geen garanties biedt.

Tijdens de conferentie zal het standpunt van Planktos - "een ton ijzer kan 100.000 ton opgelost CO2 weghouden uit de atmosfeer" - frontaal botsen met die van kritische wetenschappers - "er is geen enkel bewijs voor de stelling dat plankton CO2 in de zeebodem opsluit". Het wordt hoe dan ook een drukke klimaatweek, want terwijl er geruzied wordt over fertilisatie, wordt in de Verenigde Naties een groot klimaatdebat gehouden. Bovendien gaat Bush afzonderlijk vergaderen met leiders van geïndustrialiseerde landen over wat er moet gebeuren met ons klimaat.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Duitse regering heeft ambitieus klimaatprogramma
Lees ook: Waarschijnlijk meer overstromingen in de toekomst
Lees ook: Poolgebied uitzonderlijk warm
Lees ook: Opwarming van de Aarde wordt niet door de Zon veroorzaakt
Lees ook: Internationale veiligheid zal worden berdreigd
Lees ook: Opwarming van de Aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.