Nieuws

Motor Venus Express succes

Geplaatst op 19-02-2006 om 15u04 door Bert Carrein - 2060 keer gelezen
Nieuws

100 dagen nadat de sonde vertrok vanop aarde, is de hoofdmotor van de onbemande Europese planeetverkenner Venus Express voor de eerste maal in de ruimte getest. De sonde zal haar hoofdmotor hard nodig hebben om af te remmen, zodat ze over enkele maanden in een baan om Venus kan komen. De sonde bevindt zich momenteel op 47 miljoen kilometer van de aarde.

De motor werd gedurende 3 seconden ontstoken. Dit manoeuvre zorgde ervoor dat de snelheid van Venus Express verhoogd werd met 3 meter per seconde. Een uur na het ontsteken van de motor werden in het grondstation van New Norcia in Australië gegevens ontvangen dat de test succesvol verlopen was.

Meteen werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de hoofdantenne van de sonde beter naar de aarde te richten. De volgende grote stap is de ontsteking van de hoofdmotor op 11 april. De motor zal ontstoken worden in de tegenovergestelde richting waarin de sonde zich voortbeweegt. Zo wordt ze afgeremd, en kan ze in een baan om Venus komen. De motor zal dan gedurende 51 minuten branden.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Venus Express is aangekomen
Lees ook: Atmosfeer van Venus verder ontrafeld
Lees ook: Venus Express wordt in lagere baan gebracht
Lees ook: Venus Express speurt naar leven op Aarde
Lees ook: Venus Express komt aan bij Venus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.