Nieuws

Oorzaak neergestorte Proton achterhaald

Geplaatst op 13-10-2007 om 11u25 door Bert Carrein - 1936 keer gelezen
Nieuws

Het neerstorten van een krachtige Proton-draagraket op 6 september - na lancering van op Bajkonoer in Kazachstan - was te wijten aan beschadiging van een besturingskabel. Dat zei directeur-generaal Anatoli Perminov van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos nadat Rusland en Kazachstan een protocol hebben ondertekend na een bijeenkomst. Op 6 september diende een Proton-M een Japanse telecomsatelliet in een baan om de Aarde te brengen. Maar de door Kroenitsjev vervaardigde draagraket stortte kort na lancering neer. Volgens Perminov ontstond er een "noodsituatie" waarbij tengevolge van "schade aan een besturingskabel de tweede trap zich dringend moest losmaken van de eerste". Rusland heeft verzekerd dat er een "methode is uitgewerkt om dergelijke slechte werking in de toekomst te vermijden".

Een beslissing omtrent het hernemen van lanceringen van de krachtigste draagraket uit het Russische gamma moet morgen vallen, aldus Perminov. Rusland en Kazachstan waren overeengekomen dat het verbod op raketlanceringen van op Bajkonoer slechts wordt opgeheven als de oorzaak van een ongeluk is vastgesteld en er maatregelen zijn genomen om zoiets in de toekomst te vermijden. De Kazachstaanse premier Karim Masimov heeft gezegd dat hij morgen een bezoek zou brengen aan Bajkonoer dat door Moskou van Astana wordt gehuurd. "Wij zullen hem (Masimov) het lanceerplatform van de Proton-M laten zien en hem duidelijk maken dat wij alle door ons opgelegde maatregelen hebben uitgevoerd. Daarna dient de eerste minister een beslissing te nemen over een opheffing" van het lanceerverbod.

De eerstvolgende lancering van een Proton was voor 25 oktober gepland, met als nuttige lading volgens Perminov een nieuwe kunstmaan voor het satellietnavigatiesysteeem Glonass dat Moskou versneld aan het moderniseren is. Volgens de maker van de Glonass satellieten zijn het er echter drie tegelijk die moeten meegaan. Vorige week had volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti een woordvoerder van het Kazachstaanse ministerie voor noodsituaties gezegd dat de Proton pas weer kan vliegen eenmaal aan de Kazachstaanse schadeclaims is voldaan. Die schade kan volgens de bevoegde minister Viktor Khrapoenov de 8 miljoen dollar overstijgen. Die zaak zou donderdag aan de orde komen op de bijeenkomst van een Kazachstaanse regeringscommissie. De Proton draait op een hooggiftige brandstof die een doorn in het oog van Astana is. Volgens het Kazachstaanse ministerie, geciteerd door Novosti, kan het lanceerverbod op Proton ook pas worden opgeheven wanneer Rusland verdere milieumaatregelen heeft genomen. Perminov zei dinsdag dat beide landen het niet eens kunnen worden over de schadevergoeding en dat een werkgroep er tegen december moet uit raken.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Probleem met Jules Verne
Lees ook: Kabels rond kleine hemellichamen
Lees ook: Stuk ruimteschroot met blote ogen te zien
Lees ook: Ruimteschroot terughalen voorkomt botsingen
Lees ook: India maakt zich op voor eerste maanvlucht
Lees ook: Bekijk de lancering van Spaceshuttle Endeavour live!

Bekijk alle berichten uit deze categorie.