Nieuws

Opwarming geen probleem volgens Spaanse oppositie

Geplaatst op 29-10-2007 om 12u23 door Bert Carrein - 1312 keer gelezen
Nieuws

De leider van de conservatieve Spaanse oppositiepartij Partido Popular (PP), Mariano Rajoy, bestempelt de opwarming van de aarde als "geen groot probleem". Zijn opmerking veroorzaakt nogal wat deining. Rajoy, de opvolger bij de PP en naar hij hoopt ook in de premierszetel van de neoconservatief José-Maria Aznar, liet zich laatdunkend over het milieuprobleem uit op een congres in Palma de Mallorca. Volgens de gewezen minister van Binnenlandse Zaken is er geen enkel wetenschapper die hem met stelligheid kan verkondigen hoe het weer morgen zal zijn, en "hoe kan iemand dan pretenderen te kunnen voorspellen wat er over 300 jaar met de wereld gebeurt?". We moeten aandacht aan het probleem besteden, maar we kunnen er geen halszaak van maken, zo klonk het nog.

Rajoy is, net als zijn PP-voorganger Aznar, meer geïnteresseerd in de globale "strijd tegen de terreur" en het verkondigen van "normen en waarden". Aanwezig op het congres was voormalig vicepresident van de VS, Nobelprijswinnaar en milieu-activist Al Gore. Die waarschuwde later, zo schrijft de krant El Pais, voor "rechtse ideologen" die een rem proberen te zetten op pogingen van de overheden om de globale opwarming tegen te gaan. Rajoy heeft alleszins een bondgenoot in de Tsjechische president Vaclav Klaus, die het broeikaseffect zelfs straal ontkent. De socialistische minister van milieu, Cristina Narbona, noemde Rajoy's standpunten "excentriek en ongeloofwaardig". Minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba bestempelde ze als "provinciaal".

Sommige wetenschappers reageerden met iets straffere taal. Joan Grimat, deskundige inzake paleoklimatologie, vond dat de PP-voorman blijk heeft gegeven van "complete stupiditeit". Koning Juan Carlos uitte, zoals dat een vorst betaamt, slechts indirecte kritiek. Hij benadrukte op een receptie in Madrid dat de klimaatwijziging "een van de grote uitdagingen" van de planeet is. Professor José Javier Brey van de Universiteit van Sevilla, tenslotte, weigerde alle commentaar. Hij is een neef van Rajoy.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Stijging van de zeespiegel
Lees ook: Aarde warmt zichzelf mee op
Lees ook: Wantrouwen in klimaatonderhandelingen
Lees ook: VS tekent akkoord over uitstoot broeikasgassen
Lees ook: Waarschijnlijk meer overstromingen in de toekomst
Lees ook: Poolgebied uitzonderlijk warm

Bekijk alle berichten uit deze categorie.