Nieuws

Nieuw doel voor ex-kometenrammer

Geplaatst op 16-12-2007 om 03u09 door Bert Carrein - 1664 keer gelezen
Nieuws

NASA heeft een nieuw doelwit gevonden voor de komeetmissie Epoxi, de "reïncarnatie" van Deep Impact. Het oorspronkelijke doelwit was de komeet Boethin, maar die blijkt nu onvindbaar. Wetenschappers speculeren dat deze komeet is opgebroken in onderdelen die te klein zijn voor detectie. Het nieuwe doelwit zal de komeet Hartley 2 zijn. De ontmoeting tussen de sonde en de komeet staat voor oktober 2010 op het programma.

De Epoxi-sonde was oorspronkelijk het moederschip van de Deep Impact "kometenrammer", waarmee een enorme krater op de komeet Temple is geslagen. Na afloop van die missie bleek dat het moederschip nog in prima staat was. Men heeft toen besloten dat het zonde zou zijn om het moederschip, die toen Epoxi werd gedoopt, zomaar aan zijn lot over te laten.

In plaats daarvan heeft men twee nieuwe wetenschappelijke doelen voor het moederschip geformuleerd. De eerste hiervan is Deep Impact Extended Investigation. Het doel van deze missie is het verrichten van een fly-by bij een andere komeet. Het tweede doel van Epoxi is het Extrasolar Planet Observation and Characterization, waarbij men de grootste telescoop van Epoxi zal gebruiken om bij een aantal nabije sterren te speuren naar aardse planeten.

Komeet Hartley 2 is een kleine komeet, met een kern van slechts 800 meter in doorsnede. Epoxi zal de komeet passeren op een minimale afstand van ongeveer 1000 kilometer, waarbij het dezelfde instrumenten zal gebruiken als degene die zijn toegepast bij Deep Impact. De weg naar deze komeet zal lang zijn en zal drie passages van de aarde vereisen, om zo de vereiste "slinger" in de goede richting te krijgen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: www.Jet Propulsion Laboratory (NASA/Caltech)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Komeet aan de ochtendhemel
Lees ook: Minikometen naderen de Aarde
Lees ook: Wat is een komeet?
Lees ook: Op zoek naar rotatiesnelheden van kometen
Lees ook: Verbrokkelde komeet komt dichterbij
Lees ook: Verkruimelende komeet ontmoet Ringnevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.