Nieuws

Verband tussen watertemperatuur en orkanen

Geplaatst op 07-02-2008 om 11u44 door Bert Carrein - 3172 keer gelezen
Nieuws

Wanneer het water in de Atlantische Oceaan 's zomers met 0,56 graden Celsius stijgt, neemt het aantal orkanen met 50 procent toe. Dat staat in een artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat morgen verschijnt. Al langer vermoeden wetenschappers een verband tussen watertemperatuur en orkaansterkte, maar professor Mark Saunders van University College in Londen heeft er een uitgebreide studie over gepubliceerd. Een orkaan is "verbazingwekkend gevoelig voor kleine schommelingen in de temperatuur van het oppervlaktewater", stelt hij. Ook veranderingen in windpatronen hebben grote invloed op de windkracht van een orkaan, maar Saunders richtte zich op het effect van zeewatertemperatuur.

Wat de temperatuurfluctuaties veroorzaakt weet Saunders niet, maar hij vermoedt dat klimaatsverandering daaraan bijdraagt. Wetenschappers zijn het al jaren oneens met elkaar of, en zo ja in welke mate, de mensgerelateerde opwarming van de aarde de watertemperatuur heeft doen stijgen, met als gevolg meer en krachtiger orkanen. Saunders' onderzoek richtte zich op de temperatuur in de oceaan tussen Puerto Rico en de noordkust van Zuid-Amerika in het westen en de westkust van Afrika in het oosten. Hij bestudeerde de orkaanactiviteit sinds 1965.

Saunders concludeert ondermeer dat als de zeewatertemperatuur met 1 graad Fahrenheit (0,56 C) stijgt: 1. Orkaanactiviteit, een combinatie van frequentie en sterkte, met 49 procent toeneemt. 2. Het aantal zware orkanen met windsnelheden hoger dan 175 kilometer per uur toeneemt met 45 procent. 3. Het aantal tropische stormen met 31 procent toeneemt.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gat in de ozonlaag aanzienlijk kleiner
Lees ook: Arctisch zee-ijs vriest weer dicht
Lees ook: Eerst volledige stad op zonne-energie
Lees ook: Oceanen nemen steeds minder kooldioxide op
Lees ook: Tunguska-krater misschien gevonden
Lees ook: Oude meteorieten opsporen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.