Nieuws

Protonraket met Noorse satelliet gelanceerd

Geplaatst op 12-02-2008 om 18u09 door Bert Carrein - 2026 keer gelezen
Nieuws

Van op Bajkonoer is vandaag met een dag uitstel succesvol een Russische Proton-raket met een Noorse telecommunicatiesatelliet gelanceerd, zo hebben de Russiche raketstijdkrachten gemeld. De kunstmaan komt pas meer dan 9 uur na de start vrij uit de baaninjector Breeze-M, zodat het nog wat afwachten is om van een succes te gewagen. Nadat er gisteren een probleem met de grondinstallaties op de basis Bajkonoer in Kazachstan was opgedoken, vertrok vandaag dan toch een zware Proton-M van raketbouwer Kroenitsjev om 12.34 uur Belgische tijd.

De nuttige lading bestaat uit de Noorse telecommunicatiesatelliet Thor-5. Die komt 9 uur 23 minuten na de start los van de baaninjector Breeze-M die een soort vierde trap is van de Proton, aldus het Amerikaans-Russische lanceerbedrijf ILS. De Proton wordt immers gecommercialiseerd door het Amerikaans-Russiche lanceerbedrijf ILS waarin van Russische zijde de bedrijven Kroenitsjev en Energija participeren. Het is de eerste lancering dit jaar voor ILS.

Maar de Proton vloog op 28 januari al eens, voor de Russische regering die een telecommunicatiesatelliet meestuurde. De Thor-5 gaat ook door het leven als Tor-2P en is door het Amerikaanse Orbital Sciences voor de Noorse operator Telenor gebouwd. De bijna 2 ton wegende satelliet moet 15 jaar lang vanuit een geostationaire baan op 1 graad westerlengte telecomdiensten verzorgen voor Noord- en Centraal-Europa, alsmede het Midden-Oosten.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vlaamse ruimtevaartindustrie haalt omzet van 200 miljoen
Lees ook: Voedsel uit organische afvalstoffen in ruimtevaart?
Lees ook: Prototype maanlander crasht bij test
Lees ook: India wil 60 ruimtemissies lanceren
Lees ook: Eerste Nederlander met meer dan één ruimtevlucht
Lees ook: Lancering Sea Launch op zondag

Bekijk alle berichten uit deze categorie.