Nieuws

NASA probeert Hubble opnieuw aan de praat te krijgen

Geplaatst op 24-10-2008 om 18u00 door Bert Carrein - 1898 keer gelezen
Nieuws

De NASA heeft gisteren een nieuwe poging ondernomen om een reservecomputer van de Hubble Ruimtetelescoop weer op te starten, zo heeft een programmaverantwoordelijke donderdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

Op 27 september schakelde de Amerikaans-Europese kijker zichzelf uit na een panne in het dataverwerkingssysteem A. Na wat studie is beslist het reservesysteem B op te starten dat nog nooit werd gebruikt sinds de lancering van de Hubble in 1990.

Dat opstarten begon vorige week woensdag. Maar de dag daarop doken er twee problemen op, waardoor de Hubble toch niet opnieuw aan de slag kon. Gisteren begon een nieuwe poging om het B-systeem aan de praat te krijgen. Indien dit lukt, zou de Hubble nog komend weekeinde weer zijn wetenschappelijke job kunnen doen . De nieuw verworven data zouden dan in de loop van de volgende week naar de aarde worden doorgestuurd, aldus Hubble-verantwoordelijke bij de NASA Art Whipple.

Het uitvallen van de telescoop noopte het Amerikaanse ruimtevaartbureau er ook toe de reeds herhaaldelijk verschoven en voor deze maand voorziene servicemissie van de shuttle Atlantis naar de Hubble naar ten vroegste februari uit te stellen. De NASA heeft tevens beslist van die vijfde en laatste opknapbeurt gebruik te maken om systeem A te vervangen. Het voorzien in en testen van de onderdelen daarvan kost tijd.

De Hubble krijgt sowieso nieuwe batterijen, nieuwe gyroscopen en twee nieuwe wetenschappelijke instrumenten. De 2 miljard dollar kostende "Rolls Royce" van de economie moet het aldus nog uitzingen tot 2013 wanneer zijn opvolger, de James Webb Space Telescope, de ruimte zal ingaan.

De Hubble heeft voor een revolutie in de astronomie gezorgd, voornamelijk door de kennis over het ontstaan en de evolutie van het universum bij te spijkeren. Ook Belgische wetenschappers werk(t)en met de gigantische telescoop die op 575 km hoogte in 97 minuten rond onze planeet draait.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble fotografeert M82
Lees ook: Hubble zweeft vrij
Lees ook: Hubble maakt spectaculaire foto
Lees ook: Astronaut breekt stuk van antenne Hubble af
Lees ook: Hubble ziet zwakste sterren
Lees ook: Missie naar Hubble-telescoop riskanter dan naar ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.