Nieuws

Een van de eerste stelsels ontdekt

Geplaatst op 13-02-2008 om 18u59 door Bert Carrein - 1545 keer gelezen
Nieuws

Dankzij een kosmisch fata morgana heeft de Hubble Ruimtetelescoop een van de eerste sterrenstelsels van het universum verschalkt, zo heeft het Europese Hubblecentrum nabij M?nchen bekendgemaakt. De Amerikaans-Europese kijker maakte gebruik van een fenomeen dat door de algemene relativiteitstheorie van Einstein was voorspeld, een gravitationele lens, ook "kosmisch fata morgana" genoemd. De gigantische massa van sterrenhoop Abell 1689 boog het licht van daarachter gelegen objecten af en vergrootte het zoals ook een loep dat doet.

Zodoende stootte de Hubble op een object op 13 miljard lichtjaar van ons dat wellicht het verst verwijderde sterrenstelsel is dat ooit werd waargenomen. Daarenboven leverde de infrarode Spitzertelescoop van de NASA sterke aanwijzingen over het oplichten van talrijke nieuwe sterren in het oerstelsel.
Wegens de enorme afstand behoort het nu verschalkte sterrenstelsel vermoedelijk immers tot de eerste sterrenstelsels die opdoken toen het donkere tijdvak enkele honderden miljoenen jaren na de Oerknal op zijn einde liep.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 4565: Melkwegstelsel op zijn kant
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 2403 vanaf Subaru
Lees ook: Het Sombrerostelsel in het infrarood
Lees ook: M 31: Het Andromedastelsel
Lees ook: Prachtfoto van M81
Lees ook: M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.