Nieuws

Probleem met Jules Verne

Geplaatst op 10-03-2008 om 15u13 door Bert Carrein - 1121 keer gelezen
Nieuws

Er is een probleem opgedoken met het voortstuwingssysteem van de gisteren succesvol met een Ariane-5 gelanceerde Europese cargo Jules Verne. Na de lancering stelden de boordcomputers een licht drukverschil vast tussen de hydrazinebrandstof en de stikstoftetroxide oxidizer van de Jules Verne. Dat leidde ertoe dat automatisch op de tweede keten van het propulsiesysteem werd overgeschakeld, zoals het ook hoort, aldus het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

Op gezaghebbende Amerikaanse websites luidde het dat het probleem grondig wordt onderzocht en dat een voor vandaag voorziene ontbranding om dichter naar het Internationaal Ruimtestation ISS te vliegen is uitgesteld. De ATV's, zoals de cargo's in het jargon heten en waarvan de Jules Verne de eerste is, beschikken over vier - door aparte elektronische boxen geregelde - propulsieketens, goed voor vier hoofdmotoren en 26 standbepalingsmotoren. In theorie volstaan drie van de vier.

Er is tijd genoeg om het probleem te onderzoek en te verhelpen, want de Jules Verne koppelt in principe pas op 3 april aan de Russische Zvezda-module van het ISS, en pas na de terugkeer van de shuttle Endeavour. De lancering hiervan is voor morgen voorzien, met een geplande vluchtduur van zestien dagen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lancering Goce-satelliet ten vroegste in februari
Lees ook: Laatste Ariane-5 raket van het jaar gelanceerd
Lees ook: NASA lanceert OSTM/Jason-2
Lees ook: Rusland wil naar de Maan
Lees ook: Eerste Indiase astronaut in 2013
Lees ook: Verloren gereedschapstas kost 80.000 euro

Bekijk alle berichten uit deze categorie.