Nieuws

Rusland legt nieuwe bemanning ISS vast

Geplaatst op 19-03-2008 om 15u36 door Bert Carrein - 1297 keer gelezen
Nieuws

Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft vandaag de samenstelling bevestigd van de nieuwe, zeventiende, hoofdbemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft het Russische staatspersbureau Ria Novosti gemeld.

De nieuwe vaste bewoners van het ISS vertrekken op 8 april op Bajkonoer met de Sojoez TM-12. Het zijn gezagvoerder Sergej Volkov en vluchtingenieur Oleg Konenenko. Bij die reis hebben ze het gezelschap van Yi So-yeon, de eerste Zuid-Koreaanse astronaute.

De 29-jarige vrouw nam ter elfder ure de plaats in van Ko San die door Moskou ervan was beschuldigd tijdens zijn opleiding de regels met voeten te hebben getreden. Met name heeft hij volgens Novosti, dat zich op het Zuid-Koreaanse ruimtevaartbureau beroept, instructies voor de piloot in handen gekregen die hij niet mocht lezen, want zijn werk in de ruimte is puur wetenschappelijk.

De dertigjarige Ko San is wel als reserve voor Yi So-yeon weerhouden.
Op gezag van een bron bij Roscosmos meldde Novosti dat de wissel enkele problemen heeft veroorzaakt tijdens de voorbereiding voor de vlucht. Yi So-yeon spreekt bijna geen Russisch en is niet zo grondig getraind als haar mannelijke collega die zich reeds heeft geëxcuseerd voor wat er is gebeurd. Hij zei dat hij niet de regels wou overtreden, maar gewoon meer wou leren over de vlucht.

De missie van een Zuid-Koreaanse is mogelijk dankzij een contract van 25 miljoen dollar dat Moskou en Seoel in december 2006 hebben afgesloten. De andere reserves zijn de kosmonauten Maxim Soerajev en Oleg Skripotsja.

Volkov en Kononenko zullen de Amerikaanse gezagvoerster Peggy Whitson en de Russische veteraan Joeri Malentsjenko aflossen. De twee Russen zullen het gezelschap hebben van de vorige week aangekomen Amerikaan Garrett Reisman.

Whitson en Malentsjenko komen samen met de Zuid-Koreaanse terug naar de Aarde met de Sojoez TMA-11.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Derde en laatste ruimtewandeling gestart
Lees ook: Japan lanceert donderdag eerste cargo naar ISS
Lees ook: Frank De Winne begroet nieuwe collega in ISS
Lees ook: Reparaties ISS geslaagd
Lees ook: Robot voor ISS geassembleerd
Lees ook: Mensenrechtenverdrag weldra in de ruimte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.