Nieuws

Dit weekend gaat de zomertijd in

Geplaatst op 26-03-2008 om 15u55 door Bert Carrein - 2210 keer gelezen
Nieuws

Dit weekend gaat de zomertijd in. Dat wil zeggen dat we van zaterdag op zondag een uurtje minder lang zullen slapen en dat de klok dus moet vooruitgezet worden van twee naar drie uur. Maar voor een uurtje minder slapen, krijgen we dan 's avonds wel een uurtje langer zonlicht.

Mocht de zomertijd niet ingesteld worden, dan zou het tegen eind juni al om half vier 's ochtends licht worden en zou het 's avonds om half tien al donker zijn. Door de klok te verzetten, verschuift ook de periode waarin er daglicht is.

Dat idee kwam in 1907 van een Engelse aannemer. William Willet bedacht zich dat "de zon gedurende de helft van het jaar al een paar uur schijnt wanneer iedereen nog ligt te slapen en dat ze al verdwenen is wanneer iedereen thuis komt van het werk." Daarom stelde hij voor om de klok een uur vooruit te draaien.

De Engelsman kreeg eerst heel veel kritiek op zijn voorstel, maar twee jaar na de Tweede Wereldoorlog zagen heel wat landen heil in het idee omdat de uurverschuiving economische voordelen opleverde. Dankzij de zomertijd wordt immers energie bespaard omdat de verlichting later op de avond wordt aangestoken. Energiebedrijven schatten de besparing op 0,3 procent.

Alle lidstaten van de Europese Unie hanteren de regeling van de zomertijd en het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen. De Europese Commissie besloot vorig jaar dat de zomertijd nog steeds voldoet en geen enkele lidstaat gaf aan ervan willen af te stappen.

De zomertijd zal eindigen op 26 oktober om drie uur 's nachts.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Arctisch zee-ijs vriest weer dicht
Lees ook: Een ijzig verhaal
Lees ook: VS willen broeikasgassen duidelijk verminderen
Lees ook: Aarde had al vroeg een magnetisch veld
Lees ook: De aarde bestookt door energierijke elektronen
Lees ook: In Belgie later mogelijk waterschaarste

Bekijk alle berichten uit deze categorie.