Nieuws

Gedraagt Enceladus zich als een komeet?

Geplaatst op 01-04-2008 om 16u08 door Bert Carrein - 1059 keer gelezen
Nieuws

De geisers in het zuidpoolgebied van de Saturnusmaan Enceladus bevatten niet alleen stof, waterdamp en ijskristallen, maar ook koolmonoxide, kooldioxide en verscheidene organische verbindingen. Dat blijkt uit metingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini, die op 12 maart door een van de geisers vloog tijdens een scheervlucht langs de 500 kilometer grote ijsmaan.

De gasdichtheid van de geisers bleek bovendien hoger dan verwacht. Aan het oppervlak van Enceladus, op de plaats waar de geisers ontspringen, werden temperaturen gemeten tot 93 graden Celsius onder nul - warmer dan tot nu toe werd aangenomen. Planeetonderzoekers van NASA\'s Jet Propulsion Laboratory denken dat er niet al te diep onder het bevroren oppervlak van Enceladus misschien een oceaan van vloeibaar water schuilgaat.

Dat de samenstelling van de geysers sterk doet denken aan de samenstelling van de \'jets\' die afkomstig zijn van kometen, was totaal onverwacht. Over de herkomst van de koolstofhoudende verbindingen in de Enceladus-geisers tast men voorlopig nog in het duister.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmaan Enceladus heeft mogelijk een oceaan
Lees ook: Saturnusmaan Enceladus verrast astronomen
Lees ook: Het 'sneeuwt' op Enceladus
Lees ook: Enceladus best bewoonbare wereld na de Aarde?
Lees ook: TV tip: The sky at night
Lees ook: Verse tijgerstrepen op Saturnusmaan Enceladus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.