Nieuws

Nieuws vanuit NASA

Geplaatst op 09-11-2008 om 11u50 door Bert Carrein - 4578 keer gelezen
Nieuws

Eerst het beste nieuws: sinds eind oktober is de Hubble Space Telescope opnieuw in actie. Uiteindelijk zijn de ingenieurs erin geslaagd om over te schakelen op het backup-systeem, waardoor de beroemde ruimtetelescoop opnieuw in staat is om gegevens naar de aarde door te sturen. En meteen was er al weer een mooie opname te bewonderen, dit keer van gravitationeel interagerende sterrenstelsels:

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Minder leuk is dat de laatste Shuttle-missie naar Hubble, die normaal al vorige maand moest plaatsvinden maar wegens het technisch probleem tot minstens februari werd uitgesteld, nu ten vroegste voor mei 2009 is. Een reservecomputer voor de telescoop die men wil meenemen, en die reeds voor de lancering in 1990 gebouwd werd, blijkt nu toch niet zo gebruiksklaar meer te zijn. Verwacht wordt dat het onderdeel niet voor april naar Florida gestuurd kan worden.

En dat brengt ons tenslotte bij een positiever bericht: de eerstvolgende Shuttle-vlucht, missie STS-126 met als bestemming het ISS, zit op koers voor een geplande lancering op 15 november om 1h55 onze tijd. Het hoofddoel van de missie is het in staat stellen van het ruimtestation om het aantal bewoners te verdubbelen. De eerste expeditie die van de grotere capaciteit gebruik zal maken is Expeditie 19, waarvan Frank De Winne tijdens de eerste vijf maanden van zijn vlucht deel zal uitmaken. Nadien wordt hij commandant van Expeditie 20, als eerste ESA-astronaut ooit die het bevel voert over een ruimtemissie.

Bron: http://www.urania.be/berichten/toonbericht.php?id=3762

Gerelateerde berichten

Lees ook: Orion crewcapsule
Lees ook: Geen geld voor bemande maan- en marsmissies
Lees ook: Nieuwe aanpak voor de NASA
Lees ook: "NASA onderzoekt sabotage aan spaceshuttles"
Lees ook: NASA zoekt probleem van ruimteveer Atlantis
Lees ook: NASA test nieuwe ruimteraket ARES

Bekijk alle berichten uit deze categorie.