Nieuws

Rotatie van sterren toch niet zo evident?

Geplaatst op 06-04-2008 om 15u49 door Bert Carrein - 5419 keer gelezen
Nieuws

De theorie over de rotatie van sterren, waarbij werd gedacht dat dit systeem gelijkaardig was aan een mixer blijkt nu toch niet het geval te zijn. Bij deze theorie werd gedacht dat materiaal vanuit het binnenste van de ster naar de oppervlakte wordt gebracht en alles op een voorspelbare manier door elkaar wordt 'gemixt'.

In plaats daarvan zal volgens wetenschappers door het opvoeren van de rotatiesnelheid de structuur van het binnenste van de ster eerder 'gelaagd' zijn. Alle sterren kennen een rotatie. Zo draaien de koelere sterren het traagst, terwijl het meest hete sterren tot zelfs meer dan 600 000 kilometer rondom hun as draaien. Onze Zon roteert aan een snelheid van ongeveer 7200 kilometer per uur. Door de snelle rotatie van hete sterren zouden stromingen moeten ontstaan waardoor materiaal uit de kern naar de oppervlakte komt, zelfs elementen ontstaan door kernfusie - zoals stikstof.

Volgens hoofdonderzoeker Ian Hunter, Queen's University van Belfast, Noord-Ierland kun je de hedendaagse modellen over de rotatie van sterren vergelijken met een mixer. Bij het opvoeren van de snelheid worden de lagen in de ster steeds minder duidelijk en moet er dus meer stikstof te detecteren zijn aan de oppervlakte.

Natuurlijk is dit bij recent onderzoek slecht in kleine mate het geval. Bij sterren met een trage rotatiesnelheid is er aan de oppervlakte 20% méér stikstof te vinden, en bij sterren met een snelle rotatiesnelheid 20% minder dan wat zou moeten het geval zijn volgens die hedendaagse modellen. Onderzoeken hebben hierbij meer dan 800 jonge sterren uit twee satellietstelsels bestudeerd, namelijk de Grote en Kleine Magelhaense Wolk.

Het model van de mixer omvat dus niet het gehele beeld van de rotatie van sterren, en moet er naar een oplossing worden gezocht. De traag roterende sterren zouden een sterk magnetisch veld kunnen hebben wat de rotatiesnelheid verminderd maar toch het effect van het hedendaagse model volledig uitoefenen. Dit is echter nog zeer speculatief.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.space.com/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Pleiaden en Sterrenstof
Lees ook: Verontreiniging van sterren
Lees ook: Het grotere plaatje
Lees ook: Nieuwe sterren ontstaan door schokgolven van zware ster
Lees ook: Nauwkeurigheid stercatalogus verdubbeld
Lees ook: Een grote bolvormige stercluster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.