Nieuws

Gedetailleerde foto van marsmaan Phobos

Geplaatst op 18-04-2008 om 15u59 door Bert Carrein - 1557 keer gelezen
Nieuws

Met de HiRISE-camera aan boord van de Amerikaanse planeetverkenner Mars Reconnaissance Orbiter zijn gedetailleerde kleurenfoto's gemaakt van de Marsmaan Phobos. Phobos is een onregelmatig gevormd rotsblok met een middellijn van ongeveer 22 kilometer. Op het maantje komt een 9 kilometer grote inslagkrater voor (Stickney), die verhoudingsgewijs zo groot is dat Phobos bij de inslag bijna verbrijzeld raakte.

Elders aan het oppervlak zijn langgerekte groeven zichtbaar die samenhangen met de vorming van Stickney. Op de nieuwe kleurenfoto's zijn op de kraterhellingen kleine 'aardverschuivingen' zichtbaar. Het materiaal rond de kraterrand is merkbaar blauwer van kleur dan de rest van het oppervlak. Op de nachthelft van Phobos zijn trouwens ook kleine kraters zichtbaar, die beschenen worden door 'Marslicht' - zonlicht dat door de planeet Mars wordt weerkaatst en op die manier toch op het nachtelijk halfrond van Phobos terecht komt.

De HiRISE-foto's zijn op 23 maart gemaakt, met een tussenpoos van tien minuten, op afstanden van 6800 resp. 5800 kilometer van Phobos. Ze tonen details van 15 à 20 meter groot. Op basis van de twee opnamen, die vanuit iets verschillende hoeken zijn genomen, is ook een driedimensionaal stereobeeld samengesteld.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mysterie over 'voetafdruk' op Mars blijft ook na nieuwe foto's
Lees ook: Week 3: Leven op Mars? (deel 2)
Lees ook: Zeldzaam hoge wolken op Mars
Lees ook: Mogelijk 7 grotten op Mars ontdekt
Lees ook: Valles Marineris: De Grand Canyon van Mars
Lees ook: Mensen op Mars (deel 1)

Bekijk alle berichten uit deze categorie.