Nieuws

Oude meteorieten opsporen

Geplaatst op 20-04-2008 om 16u05 door Bert Carrein - 1814 keer gelezen
Nieuws

Oceaanwater bevat nog steeds sporen van meteorieten die miljoenen jaren geleden zijn ingeslagen. Oude meteorietinslagen opsporen is geen sinecure: van de oorspronkelijke brokken ruimtemateriaal blijft veelal niets over, en erosie zorgt ervoor dat inslagkraters verdwijnen. Maar voor meteorieten die miljoenen jaren geleden in zee zijn neergestort, hebben Amerikaanse en Indische oceanografen nu een opsporingsmethode ontwikkeld.

Aan de hand van de concentratie van het scheikundige element osmium in het zeewater, kunnen ze achterhalen hoe frequent meteorieten insloegen tijdens verschillende periodes, én kunnen ze ook de afmetingen van de meteoorstenen achterhalen. Het osmiumgehalte in de oceanen is immers vrijwel constant en ook zeer laag, zodat op de plaats waar ooit een meteoriet insloeg, het zeewater nog altijd meer osmiumisotopen bevat. Voorwaarde is wel dat het om chondrieten gaat, de meest voorkomende klasse van meteorieten die onder meer uit osmium zijn samengesteld.

De onderzoekers berekenden dat ruimtebrokken die aan het einde van het krijttijdperk – ongeveer 100 miljoen jaar geleden, toen ook de dinosauriërs uitstierven – ingeslagen zijn, een diameter hadden tussen vier en zes kilometer. Aan het einde van het eoceen – dat 35 miljoen jaar geleden afliep – sloeg een meteoriet in van drie kilometer doorsnede.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Noordpoolijs over 5 à 10 jaar gesmolten
Lees ook: Het nieuwe jaar duurt een seconde langer
Lees ook: Water op Aarde niet afkomstig van buitenaf
Lees ook: 2008 wordt weer warm
Lees ook: De herkomst van metalen in de aardkorst
Lees ook: Satelliet CryoSat moet aardse ijsmassa meten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.