Nieuws

Storm wijst op klimaatsverandering

Geplaatst op 10-05-2006 om 17u03 door Bert Carrein - 2690 keer gelezen
Nieuws

Het is al enige tijd bekend dat er een nieuwe storm groeit op de planeet Jupiter. De enorme gasplaneet heeft naast zijn grote rode vlek ook een zogenaamde Red Spot Junior. Deze nieuwe storm werd enkele dagen geleden gefotografeerd door Hubble. Onderzoekers hopen dat deze nieuwe foto's bewijzen zullen leveren voor een klimaatsverandering op de planeet.

De nieuwe vlek is ergens gevormd tussen 1998 en 2000, nadat twee kleinere witte vlekken samensmolten. De legendarische Rode Vlek is vermoedelijk op eenzelfde manier ontstaan, minstens driehonderd jaar geleden. Zij is twee keer zo groot als de aarde.

Veel is er nog niet gekend over deze stormen. Wetenschappers vermoeden wel sterk dat hun gedrag gelijk loopt met orkanen op aarde. De recent onthulde foto's van Hubble hebben al aangetoond dat - net zoals bij de grote rode vlek - de storm boven het voornaamste wolkendek uitsteekt. Bij het ontstaan van de vlek was dit niet het geval. De storm neemt zelfs vandaag nog toe in hoogte.

Momenteel onderzoeken wetenschappers van de universiteit van California of er wel degelijk een temperatuursverhoging plaatsvindt op Jupiter. De klimaatsverandering zou al gestart zijn in 1939, toen er een andere kleinere storm samensmolt met de grote Rode Vlek.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jupiter krijgt derde rode vlek
Lees ook: Jupiter had een tijdelijke maan
Lees ook: Nieuwe theorie voor magnetosfeer Jupiter
Lees ook: Prachtfoto van Io
Lees ook: Jupiter heeft een enorme ring
Lees ook: New Horizons legt Jupiter en Io vast.

Bekijk alle berichten uit deze categorie.