Nieuws

Verloren gereedschapstas kost 80.000 euro

Geplaatst op 20-11-2008 om 14u51 door Bert Carrein - 1717 keer gelezen
Nieuws

De gereedschapstas die bij de recente ruimtewandeling verloren gegaan is, kost 80.000 euro. Dat heeft een goede Amerikaanse ruimtevaartbron op gezag van de NASA gemeld. Beide ruimtewandelaars zitten met de zaak verveeld.

Heidemarie Sfenayshyn-Piper en Stephen Bowen maakten eergisteravond een ruimtewandeling van bijna zeven uur die vooral in het teken stond van het opkuisen en smeren van een reuzenscharnier. Op een gegeven ogenblik raakte de astronaute haar tas met speciaal gemaakt gereedschap kwijt. Naar eigen zeggen kwam dit doordat een smeerpistool was gaan lekken en er daardoor in de tas overal smurrie was die ze wou verwijderen.

Stefanyshyn-Piper zei dat ze dit "heel zeker ontmoedigend" vond. "Het was moeilijk nadien de collega's weer onder ogen te komen", zei ze. Haar collega Bowen verzachtte de pijn door de schuld ook op zich te nemen. Hij zei dat hij beter had moeten kijken of de tas wel degelijk vastgesnoerd was met een kabel.

De tas plus inhoud kost ruwweg 80.000 euro, maar vormt volgens de Amerikaanse vluchtleiding geen gevaar voor de shuttle en het ISS. Het ding draait naar verwachting achter en onder de combinatie ISS-Endeavour rondjes rond de Aarde. De baan van het nieuwe ruimteschroot zal vanzelf dalen.

Om 19.45 uur moet Stefanyshyn-Piper aan een tweede ruimtewandeling beginnen, dit keer in het gezelschap van Roland Kimbrough. Het duo moet verder werken aan het stroeve reunzenscharnier dat ervoor moet zorgen dat de zonnepanelen van het complex doorlopend optimaal naar de Zon gericht zijn.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zuid-Koreaanse astronaute was bang tijdens terugkeer
Lees ook: Benelux inwoners kunnen vanaf 2009 naar de ruimte
Lees ook: India wil naar Mars
Lees ook: Falcon-1 lancering mislukt
Lees ook: Atlas 5 Raket gelanceerd naar de maan
Lees ook: NASA test met succes opblaasbaar hitteschild

Bekijk alle berichten uit deze categorie.