Nieuws

Komend jaar 150 exoplaneten verwacht

Geplaatst op 15-05-2008 om 16u46 door Bert Carrein - 2098 keer gelezen
Nieuws

Astronomen van de Universiteit van Florida in Gainesville verwachten de komende jaren minstens 150 nieuwe exoplaneten te vinden. Tot nu toe zijn er een kleine driehonderd planeten bij andere sterren bekend. Binnenkort gaat het MARVELS-project van start, waarmee tientallen sterren tegelijkertijd onderzocht kunnen worden op de aanwezigheid van planeten. MARVELS staat voor Multi-object Apache Point Observatory Exoplanet Large-Area Survey.

Er wordt gebruik gemaakt van de 2,5-meter Sloan-telescoop op Apache Point in New Mexico. Die heeft een beeldveld van zeven vierkante graden. Via glasvezels wordt het licht van zestig sterren in het beeldveld van de telescoop naar gevoelige spectrografen geleid (later wordt dit aantal verhoogd naar honderdtwintig). Op die manier kunnen minieme schommelingen van sterren worden gemeten, waaruit de aanwezigheid van zware reuzenplaneten blijkt.

Het door NASA gesponsorde MARVELS-project moet het mogelijk maken om op grote schaal statistisch onderzoek te doen aan het geboorteproces en de ontstaansvoorwaarden van reuzenplaneten.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe ontdekking van exoplaneten
Lees ook: Vijfde planeet rond ster gevonden
Lees ook: Catastrofale botsing tussen planeten
Lees ook: Deep Impact zoekt naar exoplaneten
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: In totaal al 400 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.