Nieuws

Nieuwe ontdekking van exoplaneten

Geplaatst op 22-05-2008 om 16u53 door Bert Carrein - 3574 keer gelezen
Nieuws

Er zijn nieuwe exoplaneten ontdekt, zo meldt ESA. Twee nieuwe exoplaneten en een onbekend hemelobject zijn gevonden door de COROT missie. Dit brengt het voorlopige totaal van de missie op vier nieuwe exoplaneten. COROT is nu al 510 dagen operatief.

De twee nieuwe planeten zijn gasplaneten, zoals wij Jupiter kennen. Ze hebben een baan die erg dicht is bij hun ster zelf. Hun atmosfeer heeft de neiging om een uitgebreide atmosfeer te hebben, omdat de hitte van hun nabije ster hen energie geeft om uit te breiden.

Een ander object, COROT-exo-3b genoemd door de onderzoekers, heeft de aandacht getrokken. Het lijkt op een bruine dwerg, een object zonder kernfusie, maar met enkele stellaire kenmerken en een planeet. Moest het een ster zijn, dan zou het de kleinste ooit gedetecteerd zijn. Wetenschappers hopen dat ze met deze nieuwe vinding misschien de missende link hebben gevonden tussen sterren en planeten.

Corot heeft ook enkele zwakke stralen opgevangen die eventueel afkomstig kunnen zijn van een derde exoplaneet. Deze planeet zou dan een straal hebben die 1.7 keer groter is dan die van onze aarde. Dit is echter nog niet bevestigd door de onderzoekers

Het ruimtetuig COROT is gelanceerd vanaf Baikonour op 21 december 2006. De eerst observaties startten in februari 2007. De COROT is een project met medewerking van ESA. Ook België is een belangrijke partner in het project.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste echte foto van planeet buiten ons zonnestelsel
Lees ook: Wetenschappers ontdekken mogelijk super-aarde
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak
Lees ook: Kepler ontdekt 41 exoplaneten
Lees ook: Zal Kepler een tweede aarde vinden?
Lees ook: Dampkring en schijngestalten exoplaneet gefotografeerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.