Nieuws

Jupiter krijgt derde rode vlek

Geplaatst op 23-05-2008 om 16u55 door Bert Carrein - 4241 keer gelezen
Nieuws

De planeet Jupiter krijgt een derde rode vlek, meldt het Space Telescope Institute in Baltimore op basis van waarnemingen met de Hubble Ruimtetelescoop HST. "Het begint op een geval van planetaire mazelen te gelijken," meldden astronomen.

De reus in ons zonnestelsel heeft niet allen de bekende Grote Rode Vlek maar ook een jongere neef, de Rode Vlek Junior. De Hubble heeft nu opgemerkt dat er een derde exemplaar in de maak is in de atmosfeer van de gasgigant. De waarneming op 9 en 10 mei schraagt het inzicht dat de grootste planeet van ons zonnestelsel zich midden een klimaatswijziging bevindt, waarbij de temperaturen met (maximaal) tien graden celsius kunnen veranderen. Aan de evenaar wordt het warmer en aan de zuidelijke pool kouder.

De Rode Vlek Junior is in 2006 ontdekt. De grote wervelstorm, de befaamde Grote Rode Vlek, is al 200 tot 350 jaar oud. Nummer drie is nog duidelijk kleiner dan de twee andere vlekken. Tevoren was het een ovale witte storm. De kleurverandering wijst erop dat deze storm enorm krachtig is en materiaal van diep in het wolkendek naar boven rukt. Daar leidt de ultraviolette straling van de Zon via een nog onbekende scheikundige reactie tot de karakteristieke rode kleur.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nasa en Esa kiezen voor Jupiter missie
Lees ook: Jupiter was een enorme manen-verzwelger
Lees ook: New Horizons legt Jupiter en Io vast.
Lees ook: Grote Rode Vlek slokt kleinere broer op
Lees ook: Nieuwe theorie voor magnetosfeer Jupiter
Lees ook: De onverwachte inslag op Jupiter in beeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.