Nieuws

De Winne experimenteert voor school in Oostende en Mol

Geplaatst op 19-06-2008 om 11u08 door Bert Carrein - 1076 keer gelezen
Nieuws

Een school uit Oostende en een school uit Mol zijn uitverkoren om een door leerlingen voorgesteld wetenschappelijk experiment volgend jaar door Frank De Winne te laten verrichten in het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt.

ESA lanceerde een wedstrijd waarbij leerlingen van 9 tot 18 jaar uit het basis- en secundair onderwijs via een leerkracht originele voorstellen tot ruimte-experimenten konden indienen. Sinds enkele maanden heeft Europa onder de naam Columbus een eigen labo aan het ISS hangen.

Uit de brede waaier aan inzendingen stelde een jury, onder wie De Winne zelf, een top twintig samen. De tweede Belg in de ruimte zal de eerste twee hoogstpersoonlijk uitvoeren tijdens zijn missie van een half jaar in het ISS die normaal in mei 2009 begint. Tevens vindt het onderzoek parallel in de klas plaats, om de onderzoeksresultaten te kunnen vergelijken, in het bijzonder tijdens een rechtstreeks contact met de Belgische astronaut in het ruimtelabo.

De twee eerste plaatsen waren een ex-aequo van respectievelijk drie en twee scholen. Op nummer 1 prijkt mede het experiment van Mieke Recour van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende met als titel "Hoe gezond is een astronaut? Trek zijn gewicht na". "Onderzoek van capillariteit en oppervlaktespanning" van Jef Luyten van het Rozenberg S.0. in Mol deelt de tweede plaats.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Russische cargo losgemaakt van ISS
Lees ook: Bemanning ISS moet beschutting zoeken voor ruimtepuin
Lees ook: Atlantis gekoppeld aan ISS
Lees ook: Ruimtewandelingen voor herstellen koelsysteem ISS
Lees ook: Bemanning ISS moest schuilen voor afval
Lees ook: Italiaan gaat voor de derde keer naar het ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.