Nieuws

Rusland komt met ruimtecapsule voor toeristen

Geplaatst op 05-06-2008 om 11u14 door Bert Carrein - 997 keer gelezen
Nieuws

Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft een investeerder gevonden voor de bouw van een nieuwe Sojoez-capsule die vanaf 2011 toeristen moet vervoeren, zo heeft het vandaag bekendgemaakt. Om wie het gaat, is in het midden gelaten.

"Wij hebben een akkoord met een investeerder voor het opstarten van de financiering van zo'n Sojoez ruimteschip met als lanceerdatum de tweede helft van 2011", aldus Roscosmos. Het nieuwe ruimteschip moet ervoor zorgen dat twee ruimtetoeristen tegelijk kunnen vliegen, met besturing door een beroepskosmonaut.

Tegenover het Franse persbureau AFP weigerde de woordvoerder van Roscosmos te zeggen wie de investeerder is. In ieder geval is op 11 juni een akkoord ondertekend met het Amerikaanse bedrijf Space Adventures om private vluchten met een Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation ISS te organiseren.

Het in 2001 opgerichte Space Adventures legt zich toe op ruimtetoerisme en heeft al vijf rijken van deze planeet met een Sojoez naar en met het ISS laten vliegen. Dit gebeurde telkens na onderhandelingen omtrent de 'derde stoel' in reguliere vluchten naar de spacemeccano en waarbij Space Adventures de exclusieve rechten heeft. De private Sojoez zou buiten de reguliere operaties rond het ISS vallen.

De volgende kandidaat-ruimtetoerist is Richard Garriott, zoon van de Amerikaanse ex-astronaut Owen Garriott. Hij zou in oktober naar het ISS vliegen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onbemande Russische cargo wordt nieuw ruimtelab
Lees ook: Ruimteschip met kernreactor?
Lees ook: Rusland gaat hotel in de ruimte bouwen
Lees ook: Rusland wil nucleair aangedreven ruimteschip bouwen
Lees ook: Graafmissie op marsmaan Phobos uitgesteld
Lees ook: Energija wil nieuwe spaceshuttle bouwen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.