Nieuws

Missie van Ulysses toch nog niet voorbij

Geplaatst op 05-07-2008 om 11u16 door Bert Carrein - 1422 keer gelezen
Nieuws

Terwijl het einde van de missie voor 1 juli was aangekondigd, is de Europees-Amerikaanse zonneverkenner Ulysses nog steeds actief, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vandaag, twee dagen later, bekendgemaakt.

ESA en de Amerikaanse zusterorganisatie hadden aangekondigd dat er op 1 juli een einde zou komen aan de missie van hun Ulysses. Terwijl de sonde al vier keer de nominale levensduur heeft overschreden en de kennis over onze ster ingrijpend heeft gewijzigd, zal haar resterende brandstof bevriezen, brandstof die bijvoorbeeld nodig is om de antenne naar de Aarde te richten.

Eenmaal die manoeuvres minder efficiënt worden en de radiosignalen van het onbemande tuig zwakker worden, weet de vluchtleiding dat het bevriezen is begonnen. De Ulysses stuurt echter nog steeds "belangrijke" wetenschappelijke gegevens terwijl het tuig de heliosfeer, de invloedssfeer van onze Zon, blijft onderzoeken.

De sonde werd op 6 oktober 1990 door de spaceshuttle Discovery gelanceerd en was de eerste die de omgeving boven en onder de polen van onze ster bestudeerde. De missie zou maar vijf jaar duren, maar heeft alle verwachtingen overtroffen. De vloed aan data van de Ulysses heeft de manier waarop de wetenschappers tegen de Zon en haar onmiddellijke omgeving aankijken definitief veranderd, zegt ESA.
De 370 kilo wegende Ulysses draait in zes jaar rond de Zon waarbij de sonde voorbij de baan van Jupiter komt. Hoe verder het tuig zich van de Zon bevindt, hoe kouder het wordt. Indien de temperatuur naar twee graden zakt, bevriest normaal de hydrazinebrandstof voor de stuurraketjes.

Tot voor kort was dit geen probleem, want de verwarmingssystemen hielden de temperatuur op een aanvaardbaar peil. Maar daarvoor was een radioactieve isotoop nodig. Die leverde gaandeweg minder stroom, momenteel onvoldoende om alle systemen draaiende te houden.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Had de jonge zon 'babyvet'?
Lees ook: Hinode geeft meer inzicht over de oorsprong van zonnewind
Lees ook: De Zon zorgt voor regionale temperatuurvariaties
Lees ook: Nieuwe mini-ijstijd door luie zon?
Lees ook: Er zit muziek in de Zon
Lees ook: Kolossale uitbarsting op de Zon

Bekijk alle berichten uit deze categorie.