Nieuws

Noordpoolijs smelt sneller dan verwacht

Geplaatst op 19-08-2008 om 15u06 door Bert Carrein - 1393 keer gelezen
Nieuws

Het ijs op de Noordpool smelt dit jaar sneller dan totnogtoe was aangenomen. Sedert twee weken is er zo'n afsmelting aan de gang dat nu bijna reeds de vergelijkende waarde van vorig jaar is bereikt, zo heeft klimaatwetenschapper Lars Kaleschke vastgesteld op basis van dagelijkse satellietmetingen en observaties van de ijsbreker Polarstern.

Volgens de berekeningen van de wetenschapper is er nu nog zowat 6,1 miljoen vierkante km van het water aan de Noordpool met ijs bedekt. Op hetzelfde tijdstip vorig jaar was dat ongeveer 5,8 miljoen vierkante km. Gezien het afsmelten in de regel tot midden september duurt, rekent Kaleschke opnieuw met het dieptepunt van 4,7 miljoen dat vorig jaar was bereikt en dat de geringste ijsbedekking was sedert het begin van de satellietwaarnemingen 36 jaar geleden.
In de jaren negentig had het zomerijs op het einde van de arctische zomer nog een omvang van 8 miljoen vierkante km. Sedertdien neemt de ijsmassa in de zomer steeds af.

Een internationale onderzoeksgroep was in zijn Sea Ice Outlook Report uitgegaan van een gematigde teruggang van het ijsoppervlak ter waarde van het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De oorzaak van de "versnelling" in de laatste weken is onduidelijk.

De satellietbevindingen stemmen overeen met het feit dat de ijsbreker Polarnstern momenteel de zogenaamde noordwestelijke passage over de Noordpool neemt die bijna ijsvrij is en voor het tweede jaar naeen bevaarbaar is. Twee maanden geleden waren wetenschappers ervan uitgegaan dat dit onmogelijk zou zijn.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een ijzig verhaal
Lees ook: Europa warmt sneller op dan de rest van de wereld
Lees ook: Begin van de winter
Lees ook: Vulkaanuitbarsting doode alle leven in zee
Lees ook: Gat in ozonlaag groter dan vorig jaar
Lees ook: Bescherming klimaat staat economie niet in de weg

Bekijk alle berichten uit deze categorie.