Nieuws

Vreemd object in het zonnestelsel ontdekt

Geplaatst op 19-08-2008 om 15u08 door Bert Carrein - 6866 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben bij de zoektocht naar ver verwijderde explosies van sterren in ons eigen zonnestelsel een object gevonden dat als een planetoïde is te bestempelen terwijl het op een mislukte komeet lijkt, zo is gisteren (plaatselijke tijd) gezegd op een bijeenkomst van astronomen in Chicago.

Onder leiding van Andrew Becker van de Universiteit van Washington stootten onderzoekers twee jaar geleden op object 2006 SQ372. Het is een steen- en ijsklomp met een maximale diameter van 96 km die zich dichter tot de Aarde bevindt dan de planeet Neptunus en die in 22.500 jaar zijn 251 miljard kilometer lange reis rondom de Zon maakt.

Het curieuze is dat het object een uitgesproken elliptische baan (tot zowat 240 miljard km voorbij onze ster of 1.600 keer de afstand Aarde-Zon) draait en aldus op een komeet lijkt. Het vertoont enkel gelijkenis met de in 2003 ontdekte en veel grotere dwergplaneet Sedna.

Mogelijk komt 2006 SQ372 uit de Oortwolk, een ver verwijderd ijskoud gebied waar volgens astronomen vele ijzige asteroïden ontstaan.

Planetoïden zijn een brede categorie van objecten die rond de Zon draaien maar die noch echte planeten zijn noch kometen. De categorie omvat ook dwergplaneten zoals Pluto dat in 2006 tot die status werd gedegradeerd maar waarover de controverse nog steeds niet is opgehouden.

2006 SQ372 is stellig geen dwergplaneet. Hoezeer het object weg heeft van een komeet, het heeft niet de typische staart van brokstukken en gassen die normaal achter een komeet hangt. De reden ervoor is dat het object niet dicht genoeg tot de Zon komt, aldus Becker.

Ook van de Universiteit van Washington reageerde Lynne Jones eerder laconiek op de toevallige vondst met de digitale camera van de Sloan Digital Sky Surveys: "als je zoekt naar dingen die exploderen, kan je ook dingen vinden die bewegen".

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsEen tekening die de baan moet aantonen van het vreemde object. De rode baan is de afgelegde weg door dwergplaneet Pluto, de rode die van Sedna en de groene tenslotte van het net ontdekte vreemde object.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: 570 miljoen voor asteroïdestof
Lees ook: Maan van ijsdwerg krijgt een naam
Lees ook: Overeenkomsten tussen Mars en Venus
Lees ook: Belgisch-Japanse expeditie zoekt meteorieten op Zuidpool
Lees ook: Raadselachtig stofspoor ontdekt in planetoïdengordel
Lees ook: Hoeveel planeten telt ons zonnestelsel?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.