Nieuws

Iran lanceert binnen 10 jaar astronaut

Geplaatst op 22-08-2008 om 15u10 door Bert Carrein - 1162 keer gelezen
Nieuws

"Iran zal nog binnen het decennium een eerste astronaut lanceren", zo heeft het officiële Chinese persbureau Xinhua gemeld op gezag van directeur Rez Taghipour van het Iraanse ruimtevaartbureau.

Iran liet zondag weten een eigen draagraket te hebben gelanceerd waarvan ongeveer het enige zekere ding aan is dat ze gelanceerd werd. Teheran sprak zelfverklaarde informatie tegen dat met de draagraket een zelfgebouwde satelliet was gelanceerd. In de tweede fase luidde het dat er niets was meegenomen, en in het derde verhaal zat er een nepsatelliet in de nok van de tweetrapsraket. In de VS werd betwijfeld dat die succesvol was uitgezet.

Teheran heeft hoe dan ook ambities inzake ruimtevaart. Binnen het jaar wil het islamitische land een datum vaststellen waarop het een eerste astronaut lanceert. Dat zou nog binnen de tien jaar moeten gebeuren, een tijdslimiet die overeenstemt met het doel dat de toenmalige Amerikaanse president John Kennedy stelde toen hij de race naar de Maan officieel in gang zette. Volgens Taghipour wil Iran tegen 2021 het verst gevorderde land zijn in de regio in ruimtevaarttechnologie.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astrium wil met VS-bedrijf goedkope draagraket bouwen
Lees ook: Kwaliteitsonderzoek naar Ariane-5 houdt superraket aan de grond
Lees ook: Strenger protocol voor robotverkenners
Lees ook: ARES I-X werd succesvol gelanceerd!
Lees ook: Vlaamse ruimtevaartindustrie haalt omzet van 200 miljoen
Lees ook: Primitieve ruimtelift met succes getest

Bekijk alle berichten uit deze categorie.