Nieuws

Endeavour landt mogelijk in Californië

Geplaatst op 30-11-2008 om 11u43 door Bert Carrein - 1587 keer gelezen
Nieuws

Gezien de weersvoorspellingen ongunstig zijn voor een landing van het ruimteveer Endeavour op het Kennedy Space Center (KSC), wijkt de shuttle mogelijk uit naar de luchtmachtbasis Edwards in Californië, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

De Endeavour is op terugweg van het Internationaal Ruimtestation dat beter werd uitgerust om vanaf volgend jaar permanente bewoning door zes mensen toe te laten in plaats van drie nu.

Terwijl de missie al met een dag is verlengd, is het de bedoeling de Endeavour om 19.19 uur of desnoods om 20.54 uur Belgische tijd te laten neerstrijken in Florida. Maar de meteorologen voorspellen teveel wind, een dik wolkendek en onweer. Ook voor maandag ziet het er niet fraai uit.

Blijft de meteo tegenwerken, dan kan de shuttle landen op de luchtmachtbasis Edwards in Californië waar de weersomstandigheden zowel vandaag als morgen ideaal zijn. Een eerste mogelijkheid doet zich voor om 22.25 uur Belgische tijd, de tweede om middernacht. Landen op Edwards heeft deze keer geen verdere impact op het shuttleprogramma.

Volgens goede Amerikaanse ruimtevaartbronnen is het de bedoeling een beslissing te nemen kort voor 18.14 uur Belgische tijd, wanneer de remmotoren moeten ontbranden voor de eerste landingsmogelijkheid op het KSC. Als de optie erin bestaat in Californië te landen, dan is die ontbranding om 21.20 uur Belgische tijd. De shuttle kan zonodig tot dinsdag rondjes rondom onze planeet blijven draaien.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Discovery succesvol naar ISS gelanceerd
Lees ook: Nieuwe datum lancering Atlantis
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld wegens orkaangeweld
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld (Updates)
Lees ook: Opvolger van spaceshuttle ten vroegste in 2014
Lees ook: Ruimteveer Discovery eindelijk gelanceerd!

Bekijk alle berichten uit deze categorie.