Nieuws

Per toeval nieuwe planeet ontdekt

Geplaatst op 04-12-2008 om 15u30 door Bert Carrein - 5543 keer gelezen
Nieuws

Studenten van de Universiteit van Leiden hebben (per toeval) een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt die de eerste is die rond een zeer snel roterende hete ster draait. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO vandaag bekendgemaakt.

De studenten keken tijdens een oefening naar zoekalgoritmen in een database naar de schommelingen in helderheid van zowat 17.500 sterren en vonden er een waarvan de helderheid om de 2,5 dagen gedurende twee uur zowat een procent lager was. Waarnemingen met de VLT-telescoop van de ESO in Chili bevestigden het vermoeden dat die schommeling werd veroorzaakt door een planeet, en niet door een bruine dwergster of een kleine ster.

Het is meteen de eerste planeet die rond een snel roterende ster draait. Het is ook de tot nu toe heetste waarbij een exoplaneet is gevonden.

De planeet kreeg de prozaïsche naam OGLE-TR-L9b, maar gaat in Leiden door het leven als ReMeFra-1, naar de namen van de studenten (Meta de Hoon, Remco van der Burg en Francis Vuisje). Het object is vijf keer zo groot als 'onze' Jupiter en draait in 2,5 dagen rond zijn ster. De planeet bevindt zich op slechts drie procent van de afstand aarde-Zon tot zijn ster, waardoor zij zeer heet en veel groter is dan normale planeten. Het zou er bijna 7.000 graden heet zijn, of 1.200 warmer dan op de Zon.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aardachtige planeten niet zo zeldzaam
Lees ook: Planetenjager Kepler gelanceerd!
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Kepler ontdekt 41 exoplaneten
Lees ook: "De vondst van een 'tweede aarde' is nabij"
Lees ook: Aardse planeten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.