Nieuws

China begint met bouw grootste radiotelescoop te wereld

Geplaatst op 29-12-2008 om 22u04 door Stefan De Decker - 2641 keer gelezen
Nieuws

China is begonnen met de bouw van de FAST radiotelescoop (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope). Met een diameter van 500 meter wordt deze een pak groter dan de huidige recordhouder: de bekende Arecibo telescoop in Puerto Rico met een diameter van 300 meter. Net zoals in Arecibo wordt in de Zuid-Chinese provincie Guizhou gebruik gemaakt van een bestaande komvormigedepressie in het landschap om de mega-schotelantenne te bouwen. De regio is ook erg dunbevolkt wat de waarnemingen ten goede komt.

Voorbereidingen en onderzoek hebben 14 jaar in beslag genomen en verwacht wordt dat wetenschappelijke waarnemingen kunnen beginnen in 2013. Met een oppervlakte van 30 voetbalvelden heeft FAST een capaciteit die 10 keer groter is dan de huidige recordhouder. Het project kost meer dan 100 miljoen dollar.

Tot dusver hebben astronomen 1760 pulsars geobserveerd. Met FAST zou men 7 tot 10 duizend pulsars in één jaar kunnen ontdekken. Dit zal op zijn beurt modellen over de structuur van het universum kunnen verfijnen. Verder zal de nieuwe radar o.a. ook gebruikt kunnen worden voor het monitoren van satellieten en ruimteafval.

Bron: http://www.spacedaily.com

Gerelateerde berichten

Lees ook: Op Hawaï verrijst grootste telescoop ter wereld
Lees ook: Very Large Telescope viert tiende verjaardag
Lees ook: Nieuwe ruimtetelescoop WISE neemt eerste foto
Lees ook: Hoogenergetische deeltjestelescoop voorspelt ruimteweer
Lees ook: James Webb Telescope in constructie
Lees ook: Betere ruimtefoto's vanop aardoppervlak door adaptieve optiek

Bekijk alle berichten uit deze categorie.