Nieuws

Mysterieuze, kosmische achtergrondruis ontdekt

Geplaatst op 23-02-2009 om 16u08 door Bert Carrein - 4906 keer gelezen
Nieuws

Onderzoek met het balloninstrument ARCADE ('Absolute Radiometer for Cosmology, Astrophysics, and Diffuse Emission') heeft een verrassende ontdekking opgeleverd. Het instrument had de taak om straling van de eerste generatie sterren in het heelal te detecteren. In plaats daarvan ontdekte het een kosmische achtergrondruis van onduidelijke oorsprong.

Dat het in het heelal een kakofonie van radiostraling is, weten we al sinds 1931, toen de Amerikaanse natuur-kundige Karl Jansky de radioruis van ons eigen Melkwegstelsel ontdekte. Ook andere sterrenstelsels produceren zo'n radioruis, maar de hoeveelheid radiostraling die ARCADE nu heeft gedetecteerd is zes maal groter dan je op grond van het waargenomen aantal stelsels zou verwachten.

Hoe het ook zij: het gezochte signaal van de eerste generatie sterren komt niet boven die onbekende radioruis uit. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: mogelijk kan de hinderlijke radiostraling ons uiteindelijk meer vertellen over ontwikkeling van de sterrenstelsels die deze straling op de een of andere manier produceren.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deeltjesversneller CERN na drie maanden opnieuw opgestart
Lees ook: Lichtsnelheid is voor elk foton gelijk
Lees ook: "Tijdreizende deeltjes saboteren deeltjesversneller"
Lees ook: Op zoek naar het Higgs-deeltje
Lees ook: Relativiteitstheorie bevestigd met 10 000 keer grotere precisie
Lees ook: Deeltjesversneller van CERN is volledig hersteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.