Nieuws

Lancering Discovery uitgesteld wegens waterstoflek

Geplaatst op 11-03-2009 om 22u04 door Bert Carrein - 1862 keer gelezen
Nieuws

De voor morgen voorziene lancering van het ruimteveer Discovery is afgeblazen omwille van een lek dat is gevonden bij het voltanken van de externe brandstoftank met waterstof, zo heeft de NASA meegedeeld.

Nadat de start een maand vertraging had opgelopen vanwege een verdacht brandstofventiel in de hoofdmotoren van de shuttle, zag alles er goed uit om de Discovery morgen om 02.20 uur Belgische tijd naar het Internationaal Ruimtestation ISS te slingeren.

Vandaag omstreeks 17.00 uur Belgische tijd begonnen technici op Cape Canaveral de vijftien verdiepingen hoge brandstoftank te vullen met supergekoelde vloeibare zuurstof en waterstof voor de hoofdmotoren van de shuttle. Tot ineens een waterstoflek werd vastgesteld.

Volgens de gezaghebbende krant Florida Today zou het gaan om een lek in een leiding die de waterstof naar de waterstofsectie van de tank leidt. Het heeft niets van doen met de eerder verdachte brandstofklep. Na de ontdekking van het lek werd de tankbeurt met vloeibare waterstof gestopt en ging het vullen met vloeibare zuurstof nog even door. Toch werd twintig minuten voor de tank vol was, de procedure gestopt en de lancering afgeblazen. Waarop de brandstof dan weer werd weggepompt.

De NASA wil de oorzaak van het "kleine" lek in de komende uren wegnemen en denkt voorlopig aan een nieuwe lanceerpoging vrijdag om 01.54 uur Belgische tijd.

Volgens Florida Today is het echter onduidelijk of het probleem tegen dan of zelfs nog later deze week kan opgelost raken. De NASA heeft nog tot maandag tijd om de shuttle naar het ISS te lanceren ter installatie van de laatste set zonnepanelen voor het complex. Anders wordt het ten vroegste 7 april (plaatselijke tijd).

De kans op goed weer vrijdag bedraagt 90 procent.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA stuurt Atlantis dag eerder naar Hubble
Lees ook: Atlantis losgekoppeld van ruimtestation ISS
Lees ook: Discovery maakt zich op voor reis naar ISS
Lees ook: Discovery krijgt toch nog een kans
Lees ook: Spaceshuttle zonder beveiliging
Lees ook: Discovery moet dag langer in de ruimte blijven

Bekijk alle berichten uit deze categorie.