Nieuws

Discovery succesvol naar ISS gelanceerd

Geplaatst op 16-03-2009 om 11u28 door Bert Carrein - 1463 keer gelezen
Nieuws

Vanop Cape Canaveral in Florida is met succes het ruimteveer Discovery naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd voor een dertiendaagse assemblagemissie en een beperkte bemanningsruil. Dat was rechtstreeks op NASA TV te zien.

Na herhaaldelijk uitstel vanwege technische problemen steeg de Discovery om 00.43 uur Belgische tijd op, meer dan een maand na de eerst geplande datum. Een dikke acht minuten later na de start op platform 39A was de shuttle met zijn zeven astronauten in een baan om de Aarde. Meteen was de jacht ingezet op het ISS waaraan de Discovery zich morgen om 22.13 uur Belgische tijd moetvastklinken op zowat 360 km hoogte. De hoofdbedoeling van de eerste shuttlemissie dit jaar is de vierde en laatste set zonnepanelen naar het ISS te brengen en te installeren zodat de spacemeccano eindelijk van de geplande maximale stroomvoorziening, 120 kWatt, kan genieten tegen 90 kWatt nu. Het laatste paar produceert voldoende elektriciteit voor zowat 30 huizen.

De volle stroomcapaciteit is nodig na de aanhechting vorig jaar van een Europees en een Japans lab, en omdat met de aankomst van Frank De Winne eind mei de vaste bemanning verdubbelt naar zes opvarenden. De montage van de nieuwe gigantische zonnepanelen, in het jargon S6, helemaal achteraan rechts aan het hoofdgebinte van het complex, gebeurt tijdens drie ruimtewandelingen van telkens 6 1/2 uur door telkens twee astronauten. Die zijn voorzien voor de 5de, 7de en 9de dag van de vlucht.

De 14 ton wegende panelen zijn door Boeing gebouwd en kosten 298 miljoen dollar. Ze meten elk 35 op 11,58 meter, en bevatten elk 32.800 zonnecellen. De 125ste shuttle heeft eveneens een reservesysteem bij voor het waterrecyclagesysteem dat al eerder werd aangevoerd. Dat kan echter nog niet urine in drinkwater omtoveren wat eigenlijk de bedoeling is.

Nog aan boord is het PCDF (Protein Crystallisation Diagnostic Facility), een Belgisch experiment naar de kristallisatie van eiwitten in micrograviteit, bestemd voor het Europese Columbuslab van het ISS. Het keert na drie maanden met de shuttle Endeavour naar de Aarde terug. Gezagvoerder is de 48-jarige Lee Archambault die aan zijn tweede missie toe is. Co-piloot is de 41-jarige Dominici "Tony" Antonelly die zijn ruimtedoop maakt. Dit geldt ook voor de vluchtspecialisten Joseph Acaba (41) en Richard Arnold (45). Vluchtspecialisten als Steve Swanson (48) en John Phillips (57) hebben wel al ervaring in de ruimte.

De zevende opvarende is Koichi Wakata (45). Hij werd in 1996 de eerste Japanner in de ruimte en is n zijn derde missie toe. Hij vervangt in het ISS de Amerikaanse astronaute Sandra Magnus die in november met de Endeavour aankwam en dus ruim een maand langer boven is gebleven dan gepland. Wakata zal als eerste Japans bemanningslid van het ISS vluchtingenieur zijn en De Winne
begroeten bij diens aankomst.

Voor de drie uitjes tijdens de assemblagemissie zijn Acaba, Swanson en Arnold aangeduid. De zeven worden opgewacht door Magnus, door de Amerikaanse ISS-gezagvoerder Mike Fincke en de Russische vluchtingenieur Joeri Lontsjakov die in 2002 een van de gezellen was van Frank De Winne tijdens diens eerste ruimtereis. Voor de ruimtewandelingen zijn Acaba, Swanson en Arnold aangeduid. De ontkoppeling is voorzien voor 25 maart om 15.47 uur en de landing op het Kennedy Space Center in Florida op 28 maart om 18.41 uur, Belgische tijd.

Het totale gewicht van de ruimtekolos zal dankzij de missie van de Discovery tot 335 ton zijn opgelopen. Het complex zal voor 81 procent afgewerkt zijn. Nadien zijn er dit jaar nog vier shuttlevluchten, onder andere om de Hubbleruimtetelescoop een laatste opknapbeurt te geven. Om het ISS (voor eind 2010) af te werken zijn er na de Discovery nog negen shuttlemissies nodig.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis in 2008 met pensioen
Lees ook: Laatste kans voor Atlantis
Lees ook: Endeavour op weg naar huis
Lees ook: Laatste vlucht spaceshuttle Atlantis succesvol gelanceerd!
Lees ook: Lancering Endeavour opnieuw uitgesteld tot 11 juli
Lees ook: Schade aan lanceerplatform Atlantis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.