Nieuws

Pluto is geen planeet meer

Geplaatst op 24-08-2006 om 10u29 door Bert Carrein - 9764 keer gelezen
Nieuws

Vandaag is definitief het doek gevallen over een jarenlange discussie: Pluto valt niet langer onder de categorie 'planeet'. Pluto, een object dat kleiner is dan onze eigen maan, wordt dus gedegradeerd.

Pluto werd ontdekt in 1930 door de astronoom Clyde Tombaugh. Oorspronkelijk was hij op zoek naar een object dat de baan van Neptunus verstoorde, maar bij nader onderzoek was deze 'negende planeet' niet de oorzaak van die verstoring. Na meer dan zeven decennia is Pluto dus geen planeet meer.

De planeten in ons zonnestelsel zijn vanaf nu dus de acht gaande van Mercurius tot Neptunus. Pluto en enkele gelijkaardige objecten worden vanaf nu dwergplaneten. Ondanks de naam dwergplaneet worden Pluto en maan Charon dus niet meer bij de planeten gerekend. De voornaamste reden is dat er waarschijnlijk nog honderden gelijkaardige objecten in hun buurt rondzwerven, de zogenaamde pluto-achtigen. De overige kleine objecten in het zonnestelsel horen tot de derde en laatste categorie.

De eerste definitie was van een heel andere mening. Deze had een zonnestelsel met maar liefst twaalf planeten voorgesteld. Het tegenvoorstel heeft echter gewonnen. De stemming vond plaats na acht dagen van intensief debat in Praag. De International Astronomical Union (IAU) heeft er gediscussieerd tot vlak voor de stemming. De stemming van vandaag is er ook niet zomaar gekomen: al twee jaar lang werd er gezocht naar een geschikte definitie voor een planeet.

Het grote publiek zal waarschijnlijk niet blij zijn nu dat Pluto niet meer tot de planeten behoort. Vele astronomen zijn er echter mee akkoord dat dit de beste beslissing was. Na vandaag blijven er dus nog maar acht volwaardige planeten over, wat een historisch moment is in de astronomie.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Bruine dwerg aan de rand van ons zonnestelsel?
Lees ook: Nieuwe dwergplaneet krijgt naam van Hawaiiaanse godin
Lees ook: De Aarde of Mars?
Lees ook: Zonnestelsel ouder dan voorheen gedacht
Lees ook: Vreemd object in het zonnestelsel ontdekt
Lees ook: Duizend interessante objecten voorbij Neptunus' baan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.