Nieuws

Ruimtevaarttoerist veilig op Aarde geland

Geplaatst op 08-04-2009 om 13u15 door Bert Carrein - 1261 keer gelezen
Nieuws

Na een verblijf van anderhalve week in het heelal is de Amerikaanse ruimtevaarttoerist Charles Simonyi (60) weer veilig op de Aarde geland. De Sojoez-capsule met de uit Hongarije afkomstige software-ontwerper landde vandaag precies op tijd in de Kazachse steppe. Dat deelde de vluchtleiding mee. "De operatie verliep naar plan. Helikopters en begeleidingsteams zijn naar de landingsplaats vertrokken", zei de leider van de centrale bij Moskou aan het persagentschap Interfax. De aankomst was wegens overstromingen in het doelgebied een dag uitgesteld.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsSamen met Simonyi landden ook de leden van de achttiende ISS-langetijdsbemanning, de Russische kosmonaut Joeri Lontsjakov en de Amerikaanse astronaut Michael Fincke. Zij hebben tijdens hun zes maanden durend verblijf in de ruimte vooral wetenschappelijke experimenten uitgevoerd.

Simonyi verbleef sinds 28 maart in het heelal. Voor hem was het twee jaar na zijn maidentrip zijn tweede oponthoud in het ruimtestation. Voor dat genoegen betaalde de ruimtevaarttoerist naar eigen zeggen 35 miljoen dollar (26,5 miljoen euro), ongeveer tien miljoen dollar meer dan voor zijn reis in 2007.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vervroegde terugkeer van STS-118
Lees ook: Kabels rond kleine hemellichamen
Lees ook: Opvolger Spaceshuttle staat er niet goed voor
Lees ook: Zuid-Koreaanse astronaute was bang tijdens terugkeer
Lees ook: Morgen 500e mens de ruimte in
Lees ook: lancering Rockot met Europese GOCE uitgesteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.