Nieuws

Schaduwen wijzen op deeltjes in ringen Saturnus

Geplaatst op 17-04-2009 om 12u14 door Bert Carrein - 2613 keer gelezen
Nieuws

Wat veroorzaakt de vreemde rafelige schaduwen op de ringen van Saturnus? Niemand die het zeker weet. Naarmate Saturnus zijn equinox nadert, kantelen de ringen steeds meer alleen hun dunne rand richting de Aarde en de Zon. Daardoor werpen de manen van Saturnus nu vaak lange schaduwen over de ringen.

Een voorbeeld hiervan is de uitgerekte vertikale schaduw van Mimas die hieronder rechts van het midden zichtbaar is. De reeks van kortere, rafelige schaduwen die diagonaal lopen zijn echter ongebruikelijker. Nu weet men al honderden jaren dat de ringen van Saturnus bestaan uit deeltjes, maar deze deeltjes zijn tot nog toe nooit direct afgebeeld.

Daarom is het bijzonder fascinerend dat een voorlopige veronderstelling luidt dat deze rafelige schaduwen de silhouetten zouden kunnen zijn van veranderende groepen ringdeeltjes die tijdelijk min of meer bijeengehouden worden door hun onderlinge zwaartekracht.

Het onderzoek hieraan zal zeker voortduren, aangezien de Cassini ruimtesonde, die op dit moment in een baan rond Saturnus draait en welke de onderstaande afbeelding maakte, fotos zal blijven maken van Saturnus' magnifieke ringensysteem, tot voorbij de equinox van Saturnus komende augustus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, JPL, Space Sciences Institute

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Schaduwen op kantelende ringen Saturnus
Lees ook: A-ring werkt als spons
Lees ook: Nieuw saturnusmaantje ontdekt door equinox
Lees ook: Saturnus vertoont raadselachtige warme plek
Lees ook: De infrarode gloed van Saturnus
Lees ook: Veranderingen in stralingsgordels van Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.