Nieuws

Node-3-module van ISS omgedoopt tot Tranquility

Geplaatst op 16-04-2009 om 12u25 door Bert Carrein - 2277 keer gelezen
Nieuws

Na een publieksondervraging heeft de NASA beslist de in Europa vervaardigde Node-3-module voor het Internationaal Ruimtestation om te dopen in 'Tranquility', zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt. De naam is meteen een hommage aan de landing van de Apollo 11 veertig geleden op de Maan, in de Mare Tranquillitatis, vertaald 'Zee der Stilte' of 'Zee van Rust'.

Node-3 is een drukmodule met als bijzonderheid een glazen koepel, de Cupola. Die biedt een panoramisch zicht vanuit het ISS. Maar 'Node-3' bekt niet zo goed. Daarom had de NASA beslist dat eenieder die dat wou een andere naam kon kiezen, ofwel door een van de vier door de NASA zelf aangereikte opties te kiezen, ofwel een eigen naam te verzinnen.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau zegt dat er meer dan een miljoen suggesties binnenliepen op zijn website en dat 'Tranquility' een van de voorstellen uit de top-10 was. "Wij kozen voor 'Tranquility' omdat het een band vormt met exploratie en de Maan. Het symboliseert de geest van internationale samenwerking rond het internationaal ruimtestation", zei Bill Gerstemaier, een van de toplieden van de NASA.

De module moet in mei aankomen op het Kennedy Space Center in Florida, voor een lancering met het ruimteveer Endeavour in februari 2010. De eerder gelanceerde en aangehechte Node-modules kregen ook een andere naam. Node-1 werd 'Unity' en Node-2 gaat door het leven als 'Harmony'. Aan de Harmony hangt ook het Europees lab Columbus dat vanaf eind mei voor zes maanden de werkplek zal zijn van Frank De Winne.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Opnieuw defect toilet in ISS
Lees ook: Frank De Winne begroet nieuwe collega in ISS
Lees ook: Belgische instrumenten in Columbus
Lees ook: Russische cargo losgemaakt van ISS
Lees ook: Endeavour naar ISS gelanceerd
Lees ook: Een boemerang komt ook in de ruimte terug

Bekijk alle berichten uit deze categorie.