Nieuws

Arp 188 en de Getijdestaart van het Kikkervisje

Geplaatst op 10-01-2010 om 14u07 door Bert Carrein - 8741 keer gelezen
Nieuws

In dit verbijsterende uitzicht, dat werd vastgelegd met de Advanced Camera for Surveys aan boord van de Hubble Ruimtetelescoop, vormen verre melkwegstelsels een dramatische achtergrond voor het verstoorde spiraalstelsel Arp 188, beter bekend als Het Kikkervis-stelsel. Dit kosmische dikkopje bevindt zich een krappe 420 miljoen lichtjaar van ons vandaan in de richting van het noordelijke sterrenbeeld Draco (Draak).

Zijn in het oog springende staart is ongeveer 280.000 lichtjaar lang en bevat massieve, heldere blauwe sterclusters. Eén verhaal gaat als volgt: een compacter indringend stelsel vloog voorlangs Arp 188 — van links naar rechts in deze afbeelding — en werd rondom Het Kikkervisje naar achteren geslingerd door hun onderlinge zwaartekracht. Tijdens de nauwe passage trokken de getijdekrachten sterren, gas en stof uit het spiraalstelsel welke de spectaculaire staart vormden.

De indringer zelf, waarvan men schat dat hij ongeveer 300.000 lichtjaar achter Het Kikkervisje staat, is linksboven dóór de spiraalarmen op de voorgrond heen te zien. Net als zijn aardse naamgenoot zal Het Kikkervisje waarschijnlijk zijn staart kwijtraken als hij ouder wordt, waarbij de sterclusters in de staart wel eens kleine satellietstelsels zouden kunnen worden van het grote spiraalstelsel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: ACS Science & Engineering Team, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Infraroodopname van M33 door Spitzer
Lees ook: Zeer verre sterrenstelsels gevonden
Lees ook: NGC 1316: Nadat melkwegstelsels botsen
Lees ook: NGC 4676: Wanneer Muizen Botsen
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672
Lees ook: NGC 1097: Een spiraalstelsel met een centraal oog

Bekijk alle berichten uit deze categorie.