Nieuws

Zesde levensjaar voor desterren.net!

Geplaatst op 15-10-2010 om 14u44 door Bert Carrein - 6849 keer gelezen
Nieuws

Vandaag is desterren.net weer aan een nieuw levensjaar begonnen! Exact één jaar geleden werd de site volledig vernieuwd, dus eigenlijk mag er dubbel gevierd worden!

Zes jaar geleden kwam de site voor het eerst online. Zonder naam toen nog: het was enkel een groepering van enkele pagina's met informatie over het heelal en de planeten, wel al geïllustreerd met mooie afbeeldingen. De volledige site werd toen nog gehost op de gratis server van skynet; met vele beperkingen dus.

 Wat later (nog altijd op skynet) werd de naam gewijzigd naar '[DeSterren]' en onderging de site een volledige verandering qua looks. Nog altijd even amateuristisch als de eerste versie... Er kwamen nog heel wat 'ontwerpen' in een zeer korte periode maar dit duurde steeds langer en langer.In 2006 werd overschakeld op een gratis lycos server, de site heette nog altijd [DeSterren] maar was nu dynamisch zodat er nu en dan ook wat nieuws gepost werd. Uiteindelijk was deze al aardig uitgegroeid en waren er al een aanzienlijk aantal pagina's. Wat jammer was aan lycos was natuurlijk het ellenlange adres en de vele reclame. Hierdoor werd er uiteindelijk overgeschakeld naar www.desterren.be en de naam van de site werd gemakshalve 'desterren.be'. De site groeide en groeide en eind 2006 - begin 2007 kreeg de site al een 250-tal bezoekers daags. Toen bestond de site uit een kleine 1000-tal pagina's.

Op 16 september 2007 moest de site door onvoorziene omstandigheden 'verhuizen' naar www.desterren.net waardoor de naam veranderde naar 'desterren.net'. Helaas bracht dit ook een enorme terugval van het aantal bezoekers teweeg. Lees ook het nieuwsbericht over de 'verhuizing'.

Toch begon de site weer gestaag te groeien en inmiddels hebben we na een drietal jaar terug een 300-tal bezoekers per dag. Nu zijn er ruim 2000 pagina's online terug te vinden, waarvan de meeste nieuwsberichten. Een aantal dat blijft groeien!

En voor de gelegenheid de astrofoto van de dag: Hemellandschap met NGC 2170
astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Deze stoffige flarden en pasgeboren sterren maken deel uit van het actieve stervormingsgebied Monoceros R2, dat nog ingebed is in een reusachtige moleculaire wolk die door het sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn) drijft. Dit kosmische tafereel werd met behulp van ESO's VISTA survey telescoop vastgelegd in nabij-infrarood licht.

In zichtbaar licht ziet het stoffige NGC 2170, net rechts van het midden, er uit als een complex van blauwige reflectienevels. Maar dit diep doordringende nabij-infrarode uitzicht onthult de karakteristieke aanwijzingen dat stervorming er op dit moment nog plaatsvindt en dat massieve jonge sterren aanwezig zijn die normaal achter het stof verborgen blijven. Energetische sterwinden en straling van de hete jonge sterren verwaaien de interstellaire wolken waaruit ze werden geboren.

Hoewel dit gebied aan de hemel vrij dicht in de buurt van de sterrenvormende Orionnevel te vinden is, staat Monoceros R2 bijna tweemaal zo ver van ons af, op zo'n 2700 lichtjaar afstand. Op die afstand is dit vergezicht ongeveer 80 lichtjaar wijd.

Bron: desterren.net

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw design voor vijfde verjaardag desterren.net online!
Lees ook: Desterren.net mag vijf kaarsjes uitblazen
Lees ook: desterren.net wegens hack gebannen uit Google (Update)
Lees ook: Overbelasting van desterren.net
Lees ook: Website is verhuisd
Lees ook: Desterren.net op Twitter en Facebook!

Bekijk alle berichten uit deze categorie.