Nieuws

De Perseiden in aantocht!

Geplaatst op 08-08-2007 om 11u26 door Bert Carrein - 16833 keer gelezen
Nieuws

Bekijk het bericht over de Perseïden van 2010.

Eén van de bekendste en populairste meteorenzwermen van het jaar is weer in aantocht. Met de Perseïden of de 'sint Laurentiustranen' in de volksmond van weleer beleven we rond 12 augustus één van de traditionele hoogtepunten van het jaar. In 2006 werden omwille van het slechte weer en een totaal verkeerde maanfase bitter weinig Perseïden waargenomen. Tijd voor revanche dus !

Perseïden zijn snelle meteoren. Het zijn stofdeeltjes afkomstig van de komeet 109 P/ Swift Tuttle. Een komeet die in 1992 voor het laatst terug kwam. Deze zwerm behoort samen met de Quadrantiden (kort na nieuwjaar) en de Geminiden (midden december) tot het selecte clubje van 'grote 3' van jaarlijks wederkerende meteorenzwermen wiens ZHR in staat is te pieken rond of boven de 100 meteoren/uur. ZHR staat voor 'zenital hourly rate' en is te omschrijven als het aantal meteoren die je ziet in een situatie wanneer het radiant of vluchtpunt der meteoren zich in het zenit bevindt onder een ideale grensmagnitude van +6.5.

Een normaal Perseïdenmaximum, zonder enige extra's, piekt dezer dagen rond ZHR 90-100. In het begin van de nacht staat het radiant (dit is rond het maximum nabij Eta Perseï) op haar laagst in het noordoosten. Dit reduceert uiteraard het aantal visuele meteoren. In de loop van de nacht klimt het radiant hoger aan de hemel. Hoe meer je naar de ochtend toe de Perseïden zult waarnemen; des te meer meteoren je zult zien. Ook de duisternis speelt uiteraard een belangrijke rol: hoe hoger de grensmagnitude; des te meer meteoren je zult waarnemen. Het merendeel van de Perseïden zijn immers behoorlijk lichtzwak gedurende de maximumperiode. Daartegenover staat dat sommige Perseïden erg helder uit de hoek kunnen komen. De zwerm is eigenlijk een tweetal maanden actief. Weliswaar is er een lange, haast onopvallende aanloop waarbij het radiant in juli langzaam migreert van het sterrenbeeld Andromeda naar Perseus toe. Dit verschijnsel heet 'radiantdrift' en is eigen aan de beweging van de aarde ten opzichte van de meteorenzwerm.

De densere stofgebieden beginnen we vanaf de eerste nachten in augustus langzaam te doorkruisen. Het is alsof de zwerm letterlijk 'wakker' schiet en per nacht steeds meer en meer meteoren laat zien. Een grote piek wordt bereikt rond zonnelengte 140 en traditioneel draait dit rond 12-13 augustus. In 2007 verwacht men het maximum op maandag 13 augustus tussen 5 à 7.30 UT. Dit piekmaximum valt dus voor ons net na zonsopgang; maar neem in het achterhoofd dat wanneer voor ons de nautische schemering rond 3 UT aanbreekt, hier bitter weinig van zal te merken zijn. Integendeel: een forse Perseïdenactiviteit staat ons te wachten op deze maandagmorgen. Ook de daaropvolgende nachten tot 15-16 augustus worden nog steeds rijkelijk gevuld met Perseïden; maar erna gaat de activiteit hard bergaf. Nog sneller dan ze opgekomen zijn, hervallen de Perseïden in een low level activiteit dat aanhoudt tot eind augustus.

Intussen kan men wel nog enkele trage Kappa Cygniden rond 18 augustus verschalken. In 2007 worden van de Perseïden geen bijzondere oplevingen verwacht en zal de maan niet storen rond het maximum. Ideaal dus om een regulier normaal maximum, anno 2007, in kaart te brengen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Meteoren, meteoroïden en meteorieten
Lees ook: Een regen van vallende sterren over Europa
Lees ook: Zeer spectaculaire meteoor waargenomen
Lees ook: Leoniden meteorenzwerm
Lees ook: Vuurbollen Tauriden
Lees ook: Leoniden meteorenzwerm

Bekijk alle berichten uit deze categorie.